La Hanul lui Manuc n-ai loc să arunci un pai. Pe câți bani cântau artiștii în Epoca de Aur: „Se ştia!”. Cât costă porția de mici, de 1 Mai? FOTO EXCLUSIV
Hanul lui Manuc este locul perfect, din Centrul Vechi al Capitalei, unde poți savura în tihnă o cafea sau te poți răsfăța cu bunătățile tradiționale. Mai greu e să găsești un loc liber la masă. Așa este acum, dar așa a fost dintotdeauna, după cum susțin, exclusiv pentru Playtech Știri, cântăreții de top care au cântat, aici, în comunism. Cât costă o porție de mici, de 1 Mai, dar și cât primeau bacșiș soliștii, pentru o dedicație muzicală, am aflat din confesiunile lor.
Cât costă o porție de mici la Hanul lui Manuc, de 1 Mai?
La Hanul lui Manuc trebuie să faci rezervare din timp, mai ales la sfârșitul săptămânii, când celebrul restaurant cu tradiție devine neîncăpător pentru ”mușterii” care vor să se răsfețe cu bunătăți și să admire arhitectura inedită a locului de poveste.
Weekendul trecut, nu aveai unde să arunci un pai, lumea așteptând la rând să se elibereze o masă. Dovadă stau și fotografiile realizate de Playtech Știri, la orele prânzului. Prețurile la mâncare sunt însă pe măsura celebrității locului. Cât costă o porție de mici, de 1 Mai? Celebrii mititei de Manuc, tăvăliţi pe jar, și serviţi cu cartofi proaspeţi prăjiţi, cu muștar și ardei iute, conform prezentării din meniu, costă 49 de lei.
O porție de sărmăluțe în foi de varză cu mămăliguță și cu ardei iute costă 64, 5 lei, o ciorbă de burtă costă 35 de lei, iar o ciorba de miel este 38 de lei.
Câți bani primea rapsodul Ion Lăceanu pentru o dedicație muzicală?
Vestitul rapsod Ion Lăceanu, artistul care i-a doinit și președintelui american John.F.Kennedy, a fost adesea solicitat, mai ales în anii comunismului, să susțină recitaluri în celebrul local din Centrul Vechi:
”Am cântat acolo, de atâtea ori, din punctul nostru de vedere era foarte bine, veneau mulți politicieni. Era un local renumit, erai fericit dacă prindeai un loc la masă, era mâncare bună, muzică, un loc superb.
Noi artiștii cântam din balcon, ca să ne vadă mesenii. Pentru o dedicație muzicală primeam bani frumoși. Se știa, suta de lei și dedicația!”, ne-a declarat Ion Lăceanu, exclusiv pentru Playtech Știri.
Gheorghe Turda, interpret de muzică populară: ”Mulți turiști nemți”
Pentru Gheorghe Turda acest han cu tradiție are însă și o semnificație aparte:
”Ce amintiri am! Aici m-am căsătorit cu frumoasa mea balerină, la Hanul lui Manuc, aici am avut petrecerea de nuntă. Mă leagă multe amintiri frumoase. Prețurile la mâncare erau rezonabile, oarecum, veneau și politicienii vremii, cântam pe bani frumoși.
Eu n-am susținut însă niciodată recitaluri prin cârciumile mici, am cântat aici, în Hanul lui Manuc, dar mai ales în barurile mari din București. Veneau Nicu Ceaușescu și Ștefan Andrei, ca să ne asculte și să mănânce, la petreceri. Erau însă și foarte mulți turiști nemți”, susține Gheorghe Turda, exclusiv pentru Playtech Știri.
Aurel Pădureanu, solist de romanțe: ”Micii costă prea mult acum”
Și solistul de romanțe Aurel Pădureanu ne-a declarat, exclusiv pentru Playtech Știri, că a fost invitat de nenumărate ori să interpreteze melodii de inimă albastră în acest local de top:
”Așa a fost mereu aglomerat și în comunism. Pe aici s-au perindat toți marii artiști. Am cântat și noi, eu și Cornelia Catanga, era mâncare delicioasă. Locurile la masă erau mereu ocupate, e un restaurant cu tradiție, care atrage turiștii.
Acum micii costă foarte mult, dar au sărit peste tot prețurile, au fost și ei nevoiți să scumpească. La ce salarii și pensii avem nu e bine deloc. Viața e foarte grea, din zi în zi”.
Povestea Hanului lui Manuc, din Centrul Vechi
În 1806, Manuc Bei sau Manuc Mirzaian, așa cum mai era cunoscut, vestit negustor şi diplomat, unul dintre cei mai bogaţi moşieri ai vremii, a decis să construiască un han care să îi poarte numele. A cumpărat terenurile aparținând Curții Domnești și și-a împlinit marele vis. Istoricii susțin că magnifica construcție era compusă dintr-un subsol, cu 15 pivnițe, parter, 23 de prăvălii, saloane mari, magazii și camere pentru personal.
La etaj sunt 107 odăi pentru oaspeți. Din punct de vedere arhitectural, au fost îmbinate perfect stilul caselor tărăneşti și cel al conacelor boiereşti din Muntenia.