La ce vârstă vor ieși la pensie mamele din România. Ce condiții trebuie să îndeplinească conform noii legi din 2024
Veste bună pentru toate mamele din România odată cu intrarea în vigoare a noii Legi a Pensiilor la 1 ianuarie 2024. Această lege aduce cu sine o reducere semnificativă a vârstei de pensionare pentru femei, oferindu-le posibilitatea de a se retrage mai devreme decât bărbații. La ce vârstă vor ieși la pensie mamele din România?
Modificări pentru mame privind vârsta de pensionare
Conform noilor prevederi, femeile care au născut și crescut cel puțin un copil vor beneficia de o reducere a vârstei de pensionare. Astfel, o mamă care a avut un singur copil poate obține o scădere a vârstei de pensionare cu șase luni, în timp ce o mamă cu șase copii copii se va bucura de o reducere de trei ani.
Este vorba despre reducerea vârstei de pensionare cu șase luni pentru fiecare copil, până la șapte copii.
Un aspect important al noii legi este că aceste reduceri se aplică indiferent dacă femeile au dat naștere sau au adoptat copiii. Pentru a evita orice formă de discriminare, legea stipulează că mamele care au adoptat și crescut copii timp de cel puțin 13 ani vor beneficia, de asemenea, de aceste reduceri ale vârstei de pensionare.
”Femeile care au realizat stagiul complet de cotizare contributiv și care au născut și crescut copii până la vârsta de 16 ani beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare prevăzută în anexa nr. 5, astfel:
„Reducerea vârstei de pensionare specificată în alin. (1) se aplică și în cazul în care numărul de copii include și copii adoptați și crescuți pe o perioadă de cel puțin 13 ani”, se arată în Legea 360/2023, articolul 51.
La ce vârstă vor ieși la pensie mamele din România
Ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Simona Bucura Oprescu, a explicat la ce vârstă vor ieși la pense mamele din România.
Te-ar putea interesa și: Pensiile care se vor majora mai mult în 2024. Anunțul făcut de șeful Casei Naționale de Pensii
„Noua lege a pensiilor vine cu reducerea vârstei de pensionare pentru femei. Pentru fiecare copil născut şi crescut, eu ca mamă beneficiez de reducere la vârsta de pensionare cu şase luni, doi copii cu un an, şi aşa mai departe până la şapte copii.
În ce priveşte pensia anticipată, este important ca românii să ştie că, pentru un stagiu contributiv de 40 de ani, se pot pensiona cu cinci ani mai devreme. Dacă eşti bărbat şi ieşi la pensie la 65 de ani, te poţi pensiona la 60 de ani dacă ai stagiu de 40 de ani”, a explicat ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu.
Această schimbare majoră reprezintă o diferență semnificativă față de prevederile Legii nr. 127/2019 privind sistemul public de pensii, care acum nu va mai fi implementată.
Conform acestei legi anterioare, femeile care au realizat stagiul minim de cotizare și au crescut cel puțin trei copii până la vârsta de 16 ani puteau solicita o reducere de șase ani a vârstei de pensionare.
Mai mult, pentru mamele cu cel puțin patru copii, se acorda o reducere suplimentară, permițându-le să se retragă cu un an mai devreme pentru fiecare copil după al patrulea.
De exemplu, o mamă cu patru copii ar fi putut ieși la pensie cu șapte ani mai devreme, iar una cu cinci copii ar fi beneficiat de o reducere de opt ani a vârstei de pensionare.
Cu toate acestea, aceste prevederi nu vor mai fi implementate, iar noile modificări ale Legii Pensiilor din 2024 aduc cu sine beneficii semnificative pentru toate mamele, indiferent de numărul de copii crescuți.