La ce vârstă ies la pensie femeile după noua lege. Măsura a intrat în vigoare de la 1 septembrie 2024

de: Violeta Badea
02 09. 2024

Noua lege a pensiilor, intrată în vigoare de la 1 septembrie 2024, aduce schimbări importante pentru femeile din România. Acestea vor beneficia de reduceri ale vârstei de pensionare în funcție de numărul de copii, în timp ce vârsta generală de pensionare va crește treptat până la 65 de ani până în 2035.

Schimbări majore în vârsta de pensionare pentru femei

Începând cu 1 septembrie 2024, femeile din România vor fi afectate de modificări semnificative în ceea ce privește vârsta de pensionare. Conform noii legi a pensiilor, vârsta standard de pensionare va crește treptat de la 62 de ani și trei luni în prezent, la 63 de ani până în 2030, urmând ca în 2035 să ajungă la 65 de ani.

Această schimbare face parte dintr-o strategie mai amplă de aliniere a vârstei de pensionare a femeilor cu cea a bărbaților. Totuși, femeile care au copii vor beneficia de reduceri ale vârstei de pensionare. Aceste reduceri vor varia în funcție de numărul de copii pe care i-au născut și crescut până la vârsta de 16 ani.

De exemplu, femeile cu un singur copil vor putea ieși la pensie cu un an mai devreme, iar cele cu doi copii vor beneficia de o reducere de un an și șase luni. Pentru mamele cu trei copii, reducerea va fi de doi ani, iar pentru cele cu patru copii, de doi ani și șase luni. Femeile care au născut și crescut cinci copii vor ieși la pensie cu trei ani mai devreme, iar cele cu șase sau mai mulți copii vor beneficia de o reducere maximă de trei ani și șase luni.

Comparație cu legea din 2019

Noua lege a pensiilor aduce schimbări față de legea din 2019, care nu a mai fost aplicată, deși fusese adoptată și publicată în Monitorul Oficial.

Legea din 2019 oferea o reducere mai generoasă a vârstei de pensionare pentru femei, permițând mamelor cu trei copii să se pensioneze cu șase ani mai devreme, iar pentru fiecare copil în plus, se mai scădea un an din vârsta de pensionare. Astfel, o mamă cu patru copii putea ieși la pensie cu șapte ani mai devreme, iar una cu cinci copii ar fi beneficiat de o reducere de opt ani.

Comparativ, noua lege oferă reduceri mai mici, dar urmărește un echilibru între necesitatea susținerii sistemului de pensii și recunoașterea eforturilor mamelor care au crescut mai mulți copii. În pofida reducerilor mai mici, noua lege este văzută ca un pas important în adaptarea sistemului de pensii la realitățile demografice și sociale ale României.

Citește și Scandal la Casele de Pensii, după recalculare. Nu se lucrează la toate ghișeele, iar oamenii vin cu sutele pe zi să ceară explicații pentru banii lor!

Cazuri controversate în recalcularea pensiilor

În timp ce noua lege a pensiilor aduce schimbări pentru viitor, cazuri recente de recalculare a pensiilor au stârnit controverse. Un exemplu este cel al unui bărbat care, după 38 de ani de muncă, a văzut cum pensia sa a fost redusă drastic de la 3.000 de lei la doar 500 de lei, în urma unui nou calcul.

Acest caz a provocat indignare în rândul publicului și al organizațiilor de pensionari, care solicită o revizuire urgentă a modului în care se fac recalculările pentru a preveni astfel de situații nedrepte în viitor.

Modificările aduse de noua lege a pensiilor și cazurile controversate de recalculare a pensiilor sunt subiecte de mare interes public și vor continua să fie dezbătute pe măsură ce efectele acestor măsuri vor deveni mai vizibile.

Citește și Ce se întâmplă cu pensiile românilor care nu au primit încă deciziile de recalculare. Câți bani vor primi!