La ce temperatură trebuie setată centrala termică seara, în timpul somnului. Sfatul experților pentru facturi mai mici

de: Sabina Anastasia
07 12. 2023

Te-ai întrebat vreodată ce temperatură ar trebui să fie noaptea în locuința ta, în așa fel încât să te simți confortabil, dar să și reduci consumul de energie? Iată ce spun specialiștii despre temperatura pe care ar trebui să o setezi în dormitor.

Ce temperatură trebuie să fie iarna în case

Sezonul de iarnă este o perioadă în care obișnuim să cheltuim mai mult decât în mod normal, pentru a ne menține casele la o temperatură confortabilă. Uneori, chiar dacă spunem că suntem atenți, cheltuim mai mult decât este necesar. Cum să procedezi pentru a nu simți frigul în locuință?

Specialiștii de la Organizația Consumatorilor și Utilizatorilor (OCU) au explicat că o temperatură confortabilă în sezonul de iarnă este cuprinsă între 19 și 21 de grade Celsius. E mai mult decât suficientă pentru a ne bucura de o senzație plăcută și confortabilă în interiorul casei.

Citește și: Ce temperatură trebuie să ai în casă, de fapt, în funcţie de cameră. Sigur nu ştiai acest detaliu

La ce temperatură trebuie reglată centrala seara

Temperatura pe timp de noapte necesită o altă abordare. Experții sunt de părere că, pe timp de noapte, o temperatură reglată la centrală la 15-17 grade Celsius este potrivită pentru a ne simți bine. Seara, temperatura poate fi setată la un nivel ușor mai redus pentru a ne simți bine.

Potrivit Selectra, fiecare grad peste pragul de 20 grade Celsius vine la pachet cu o creștere cu șapte procente a consumului de energie. Pentru un imobil de 90 de metri pătrați, acest lucru se traduce printr-un consum pe lună cu 6 euro în plus pentru fiecare grad, adică 30 de lei românești.

Ce temperatură trebuie să fie iarna în case

Specialiștii de la Organizația Consumatorilor și Utilizatorilor (OCU) spun că, prin scăderea temperaturii de la centrală cu o oră înainte de a merge la somn, putem să economisim până la 25% din consumul de energie. La fel se întâmplă și dacă setăm temperatura mai jos în caz că nu suntem acasă.

Aceasta este doar una dintre multe recomandări ce pot să ajute la scăderea consumului de energie pe timp de iarnă. Există și alte modalități prin care putem să ne bucurăm de facturi mai mici, cum ar fi: înlocuirea becurilor tradiționale cu cele LED, acestea din urmă consumând cu până la 80% mai puțin.

Citește și: Cum scad românii factura la energie. Care sunt soluțiile ”minune” cele mai populare

Cum să reduci consumul de energie iarna

Este recomandat, de asemenea, să achiziționezi electrocasnice cu eticheta de eficiență energetică A+ sau mai mare, deoarece consumă cu până la 55% mai puțin decât cele convenționale. Îndepărtează frigiderul de sursele de căldură, cum ar fi cuptorul sau caloriferul și încearcă să controlezi temperatura acestuia.

Redu temperatura la care speli rufele murdare. În loc să setezi mașina de spălat la 60 de grade, optează pentru varianta de 40 de grade. Când este posibil, selectează cicluri de spălare de 30 de grade Celsius.