La ce temperatură se coace pizza. Secretul unui blat pufos, exact ca la restaurant

de: Dana Cazacu
10 01. 2023

Pizza este un preparat popular, care se pregătește rapid, mai ales dacă te trezești cu musafiri. Dacă vrei să faci o pizza perfectă acasă, trebuie însă să știi câteva trucuri, ca să iasă gustoasă și pufoasă, exact la restaurant. Pentru că foarte multe gospodine se întreabă la ce temperatură se coace pizza ca să iasă perfectă, avem câteva sfaturi și recomandări.

La ce temperatură se coace pizza

Cea mai bună temperatură pentru a găti pizza de casă în cuptorul casnic este de aproximativ 220-250 de grade Celsius. Dacă ai un cuptor cu ventilator, asigură-te că ventilatorul este pornit. Acest lucru va îmbunătăți fluxul de aer și va crește temperatura generală din interiorul cuptorului.

Pe scurt, pizza trebuie coaptă la o temperatură ridicată pentru că astfel:

  • Se asigură că pizza este crocantă (în special baza și crusta)
  • Se obține cea mai bună creștere a crustei (fiind moale interior)
  • Se îmbunătățește aroma aluatului
  • Sosul va fi gătit corespunzător
  • Brânza va fi topită și distribuită uniform
  • Toppingurile vor fi gătite.

Preîncălzirea cuptorului, obligatorie pentru coacerea pizzei

Preîncălzirea cuptorului este o necesitate absolută! Este important să preîncălzești cuptorul cu tava de copt sau piatra pentru pizza înăuntru. Ar trebui să preîncălziți cuptorul la temperatura maximă pentru cel puțin 20 de minute.

În timp ce cuptorul poate ajunge la temperatura optimă în aproximativ 10 minute, piatra pentru pizza sau tava de copt necesită mai mult timp.

Temperatura la care se coace pizza

Piatra pentru pizza

O piatră de pizza, sau piatră de copt, este practic o suprafață groasă de gătit pentru pizza și pâine. Ele sunt de obicei realizate din ceramică sau piatră. Deși au un preț mai mare, acestea au o rezistență mai bună.

Vezi și La ce temperatură se coace plăcinta cu brânză la cuptorul electric. Secretul ca să iasă pufoasă și delicioasă

O piatră de pizza de bună calitate îți poate îmbunătăți pizza de casă. Deoarece o piatră de pizza este atât de groasă și eficientă, scăderea temperaturii va fi mult mai mică decât a unei o tăvi obișnuite de copt. Acest lucru permite pizzei să se coacă mult mai uniform și îți permite să obții acea parte crocantă, importantă.

Tava pentru copt pizza

Dacă nu ai o piatră pentru pizza, utilizează spatele unei tăvi de copt. Întoarcerea tăvii cu susul în jos îți va ușura punerea și scoaterea pizzei și va funcționa la fel de bine, dacă nu chiar mai bine.

Cel mai bun loc pentru a-ți pune piatra pentru pizza sau tava de copt este de obicei acolo unde cuptorul este cel mai fierbinte. Pentru marea majoritate a cuptoarelor de uz casnic, acesta este partea superioară a cuptorului.

Coacerea pizzei

Odată ce ai preîncălzit cuptorul și ai format pizza, poți să o introduci în cuptor!  Este important să introduci pizza în cuptor cât mai repede posibil, înainte să se răcească prea mult. Încercă să minimizezi timpul de deschidere a ușii cuptorului, asigurându-te că ești pregătit în prealabil.

Timp de coacere

Este dificil să spui timpul exact necesar pentru a coace pizza de casă, dar, în general durează de obicei aproximativ 12 – 20 minute într-un cuptor obișnuit. De unde știu când pizza mea de casă este coaptă? Există 2 moduri de a spune când pizza de casă este gata:

  • Crusta va fi ușor rumenită și brânza/toppingurile vor fi făcute
  • Crusta va fi fermă și crocantă la atingere.