La ce temperatură se coace checul ca să nu se ardă. Ce trebuie să faci neapărat înainte de a-l băga la cuptor

de: Andreea Vînătoru
10 10. 2023

Checul reprezintă unul dintre cele mai delicioase deserturi clasice românești. Este super rapid și ușor de făcut, iar rezultatul e unul spectaculos și gustos. Merge servit cu orice ocazie și constituie o gustare delicioasă pentru toată lumea. Cu toate acestea, multe gospodine nu știu exact la ce temperatură se coace checul, pentru ca acesta să nu se ardă. Aflați toate informațiile în materialul următor!

Temperatura ideală la care se coace checul

Checul este desertul iubit de toți românii, nu doar pentru că nu necesită ingrediente sofisticate, ci și pentru că este extrem de gustos. În trecut, bunicile noastre îl preparau des și știau la ce temperatură se coace checul, ca să iasă pufos și fraged.

Acest desert este perfect pentru o masă în familie și nu aveți nevoie decât de câteva ingrediente care se regăsesc în orice bucătărie.

Există numeroase rețete de preparare a checului, iar fiecare gospodină îl prepară în funcție de preferințe, cu cacao, fructe confiate, rahat, nuci ori stafide. Pentru a obține un chec pufos și care să nu fie înecăcios, trebuie să țineți cont de temperatura de coacere a checului la cuptor. Multe femei fac această greșeală, care strică complet preparatul!

Citește și: Câtă cacao se pune la chec. Greșeala care îi strică gustul

Așadar, această prăjitură se coace aproximativ 50-60 de minute. Înainte de a-l introduce la cuptor, acesta trebuie să încins la 175 de grade C și ventilația pornită. Este esențial să faceți acest lucru, până ce compoziția checului este gata.

Cum verificați dacă checul este copt

Citește și: Cum se face, de fapt, aluatul pentru chec și cât timp trebuie lăsat acesta la cuptor

De asemenea, este important ca-n primele 20 de minute de când ați introdus checul în cuptor să nu deschideți ușa acestuia. În plus, checul trebuie așezat pe treapta din mijloc, astfel încât să se gătească uniform și să nu se ardă în partea de sus sau de jos.

În schimb, dacă setați cuptorul la o temperatură ridicată, riscați să ardeți exteriorul checului, iar interiorului lui să rămână crud. De aceea, pentru a verifica dacă checul s-a copt, faceți testul cu scobitoarea. Introduceți o scobitoare în mijloc și dacă iese curată și uscată, atunci desertul este gata. După ce l-ați scos de la cuptor, lăsați-l să se răcească complet înainte de a-l savura!

Rețetă tradițională chec ca la bunica

Ingrediente:

  • 4 ouă;
  • 250 g făină;
  • 40 g cacao;
  • 220 g zahăr;
  • 100 ml apă minerală carbogazoasă sau sifon;
  • 50 ml ulei;
  • un praf de sare;
  • 1 linguriță extract de vanilie sau 2 plicuri zahăr vanilat;
  • coaja rasă de la o lămâie.

Mod de preparare:

Prima dată se separă ouăle și se bat gălbenușurile cu 50 g zahăr și cu vanilia. Se adaugă cu grijă uleiul și apa minerală pentru a nu stropi, alături de coaja de lămâie rasă.

Se bat albușurile cu un praf de sare, iar când spuma devine fermă se adaugă restul de zahăr și se amestecă în continuare, până ce spuma devine densă și lucioasă. Se bate spuma ca la bezea. Prin urmare, dacă întorci castronul, spuma nu trebuie să curgă.

Se toarnă mixul de gălbenuși peste spuma obținută și se mai amestecă 10 secunde cu mixerul.

Se cern și se cântăresc separat 150 g făină pentru compoziția albă și 100 g făină cu 40 g cacao pentru compoziția cu cacao. Se pun în boluri separate. Se amestecă făina cu cacao pentru a nu face cocoloașe și a se omogeniza mai repede.

Citește și: Chec de post. Cea mai simplă rețetă de chec de post pufos

Din compoziția spumoasă se scot 300 g într-un castron și se combină cu mixul de făină cu cacao. De preferat să folosiți spatula, cu mișcări largi de sus în jos, cu grijă pentru a nu scoate aerul încorporat în albușuri.

Peste restul de compoziție spumoasă se adaugă făina simplă și se încorporează tot cu spatula.

Se tapetează forma de cozonac cu hârtie de copt și se toarnă în ea mai întâi, partea de aluat cu vanilie (albă). Se toarnă deasupra și partea cu cacao și se nivelează cu grijă. Atenție! Nu se apasă cu spatula, pentru a nu împinge cacaoa la fund.

Se introduce tava în cuptorul preîncins la 180° C și se coace checul timp de 10 minute, după care se reduce temperatura la 170° C și se lasă încă 20-25 de minute. La final se scoate și se lasă la răcit. Atenție, nu se taie când este încă fierbinte!

Citește și: De ce să pui apă rece în compoziţia de chec. Trucul cofetarilor de care vrei să afli