La ce temperatură e bine să bagi așternuturile la mașina de spălat. Doar așa dispar bacteriile și alergenii
Cearşafurile şi feţele de pernă trebuie schimbate în fiecare săptămână, în timp ce pilotele şi pernele trebuie curăţate chimic o dată pe an. Astăzi vă spunem la ce temperatură e bine să bagi asternuturile la mașina de spălat. Doar așa dispar bacteriile și alergenii.
La ce temperatură se spală așternuturile. Ce program să alegi la mașina de spălat
În contextul în care așternuturile de pat se spală săptămânal, mulți dintre români vor să le spele cât mai repede și aleg programe neadecvate de spălare.
În acest articol vă spunem la ce temperatură e bine să bagi așternuturile la mașina de spălat pentru ca acestea să se mențină în continuare albe și să vă bucurați de ele cât mai mult timp.
Ce detergent se folosește la spălarea așternuturilor de pat
Așadar, aşternuturile se spală separat, la 60 de grade Celsius, cu detergent pudră. Trebuie să ținem cont că, păturile, cuverturile, pilotele, pernele şi salteaua sunt adevărate crescătorii de acarieni, păianjeni invizibili vinovaţi de o gamă largă de boli respiratorii, numeroase infecţii, boli de piele, iritaţii, alergii, dar şi de boli ale somnului.
În plus, celulele de piele moartă, transpiraţia, umiditatea şi căldura fac ca aceste toate vietăți să se înmulţească într-un ritm alert, astfel că o pernă, ajunge în doi ani să-şi dubleze greutatea, din cauza microorganismelor care se cuibăresc în ea.
Astfel, când spălăm așternuturile trebuie să știm că toate vietățile nedorite din așternuturi pier la 60 de grade Celsius.
Ce material este cel mai bun pentru așternuturi
De asemenea, feţele de pernă trebuie schimbate mai des, cel puţin de două ori pe săptămână şi călcate la temperaturi ridicate pentru a fi sterilizate. În plus, este indicat să alegeţi aşternuturi din materiale naturale, cum este bumbacul, chiar dacă este mai scump.
„Bumbacul permite spălarea la o temperatură cât mai ridicată, este hipoalergenic şi lasă pielea să respire. Este de preferat să le cumpăraţi din magazine specializate, nu de la ofertă. Fibrele sintetice, pe lângă faptul că se deteriorează mai repede, provoacă reacţii alergice şi favorizează înmulţirea acarienilor”, atrage atenţia Oana Clătici, medic dermatolog la Spitalul Universitar din Bucureşti.
Husa prelungește viața saltelei cu 5 ani
De asemenea, salteaua trebuie aspirată săptămânal şi curăţată cu soluții speciale. În plus, trebuie protejată cu o husă, care, pe lângă faptul că îi poate prelungi viaţa cu cel puţin 5 ani, o protejează mai bine decât cearşaful de bacterii şi nici nu trebuie spălată mereu, ci o dată la câteva luni.
Nu în ultimul rând, salteaua trebuie schimbată o dată la cel mult zece ani. Pernele şi pilotele pot conţine şi 20.000 de acarieni, fungi şi bacterii. Aceseta trebuie spălate cel puţin o dată pe an, însă la o curăţătorie ecologică, nu acasă.