La ce oră e bine să te trezești în weekend. Greșeala pe care o face toată lumea

La ce oră e bine să te trezești în weekend. Greșeala pe care o face toată lumea
Specialiștii ne recomandă ora ideală la care să ne trezim în weekend

După toată agitația din tipmpul săptămânii, considerăm că dacă ne trezim la o oră mai târzie în weekend, vom recupera tot ce am pierdut în celelalte zile. Mulți avem tendința de a trândăvi și de a trage cât mai mult de timp până coborâm efectiv din pat, sâmbăta sau duminica. Iată, însă, ce spun medicii.

La ce oră e bine să te trezești în weekend? Ce spun medicii

Dacă ne trezim după o lungă leneveală, în zilele de weekend, nu facem decât să ne distrugem și diminețile de luni și marți, spun specialiștii. Creierul nostru va percepe ca pe o agresiune faptul că noi ne chinuim să ne dăm jos din pat și să mergem la muncă sau la școală, deși noi vrem să urmăm același obicei ca în ziua precedentă.

Așadar, vom fi mai adomiți și mult mai nervoși decât de obicei, în primele zile ale săptămânii. Nu ne va ajuta să recuperăm nimic din ce nu am apucat să dormim până atunci, din contră, și zilele viitoare vom acumula multă oboseală și frustrare.

Dacă dormim în weekend până la ora la care ne trezim și în cursul săptămânii, luni ne trezim liniștiți
Dacă dormim în weekend până la ora la care ne trezim și în cursul săptămânii, luni ne trezim liniștiți

”Un mare mit asociat somnului este acela conform căruia dacă dormim puţin în timpul săptămânii, trebuie să recuperăm somnul pierdut în weekend”, a explicat Dr. Gregory Carter, specialist în medicina somnului la UT Southwestern Medical Center.

Și medicul Markku Partinen susține că nu este bine să dormim prea mult în weekend. ”Cercetările sunt clare: dacă dormim mai mult duminica, acest lucru contribuie la modificarea ritmului intern, astfel că în seara de duminică va fi dificil să ne culcăm la timp, lucru ce se va resimţi şi luni dimineaţa”, susține acesta.

Există acest ”ceasul circadian”, pe care îl putem decala prin faptul că sâmbăta și duminica dormim mai mult. Dar luni dimineața, vom avea p trezire dificilă și cu multe manifestări nervoase.

Dacă vrem să dormim mai mult în weekend, ne putem culca mai devreme seara, acesta este sfatul specialistului. În niciun caz nu vă treziți mai târziu dimineața față de ora la care trebuie să fiți în picioare în cursul săptămânii. Păstrați-vă același ritm, iar diminețile vor fi mai ușoare! Ora ideală să vă treziți este fix aceea la care corpul dumneavostră simte să facă asta!

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI