La ce distanță trebuie plantați trandafirii toamna. Ce trebuie să faci la fiecare 3 zile ca să înflorească spectaculos

de: Anca Lupescu
22 09. 2023

Plantarea trandafirilor toamna poate fi o activitate plină de satisfacții pentru orice iubitor de grădină. Cu toate acestea, succesul acestei operațiuni depinde de respectarea câtorva secrete și reguli esențiale. Știi la ce distanță trebuie plantați trandafirii toamna? Iată care sunt cele mai bune practici pentru a ajuta trandafirii să prospere.

De ce trebuie plantați trandafirii toamna

Alegerea momentului potrivit pentru plantarea trandafirilor este crucială pentru reușita lor. Toamna este momentul ideal pentru plantarea trandafirilor din mai multe motive importante.

Primul motiv este creșterea nivelului de precipitații în această perioadă. Ploile toamnei au capacitatea de a tasa solul în jurul rădăcinilor, furnizând o sursă vitală de umiditate pentru dezvoltarea sănătoasă a plantelor.

Vezi și: Așa ai trandafiri frumoși toată toamna. Trucul florarilor pentru o grădină luxuriantă

Plantarea trandafirilor toamna are loc, în general, în luna noiembrie, deși această perioadă poate varia în funcție de climă și de zona în care locuiești. Este important ca temperatura minimă să fie de cel puțin 5 grade Celsius și să te asiguri că solul nu este înghețat.

Plantarea trandafirilor toamna trebuie să aibă loc după căderea primelor frunzelor plantelor. Aceasta este perioada în care trandafirii intră în repaus vegetativ și începe sezonul ideal pentru plantare.

La ce distanță trebuie plantați trandafirii toamna

Dacă intenționezi să plantezi mai mulți trandafiri în grădina ta, este important să respecti distanțele adecvate. 

Recomandarea generală este de 0.7 x 0.7 metri între plante. Cu toate acestea, distanța poate varia în funcție de vigoarea speciei și de diametrul plantei. Astfel, este recomandat să iei în considerare distanțe cuprinse între 0.5 metri și 0.8 metri, în funcție de particularitățile speciei de trandafiri pe care o plantezi. Altă idee ar fi să întrebi un specialist de la magazinul de unde îți iei semințele sau să cauți indicațiile pe pachet.

Vezi și: Ce să plantezi lângă trandafiri pentru a-i proteja de insecte. Floarea care îi protejează până toamna

Adâncimea gropii de plantare ar trebui să fie de aproximativ 40 de centimetri, cu o lățime și o lungime de 40 de centimetri. Pentru a asigura o plantare corectă, poți utiliza o cazma pentru a săpa groapa în sol.

Cum ai grijă de trandafiri

Trandafirii preferă un sol bine drenat și bogat în substanțe nutritive. Alege un loc în grădină care să ofere acest tip de sol și asigură-te că solul este bine pregătit înainte de plantare, adăugând compost sau materie organică pentru a îmbunătăți structura solului.

Tăierea corectă a trandafirilor este esențială pentru stimularea creșterii și înfloririi sănătoase. Taie ramurile moarte sau bolnave și florile uscate pentru a stimula noi înfloriri.

Apoi, urmează partea crucială. Pentru a menține trandafirii hidratați și sănătoși, asigură-te că au suficientă apă. Udarea trebuie făcută la rădăcină, sub nivelul frunzelor, pentru a evita apariția bolilor fungice. Udă în mod regulat, mai ales în perioadele fără ploaie. Evită udarea excesivă, care poate duce la rădăcini putrezite.

Vezi și: Ce să faci dacă trandafirii din curte au găuri în frunze. Aşa îi poţi salva, e trucul grădinarilor

Cel mai bine e să folosești aproximativ 10 litri de apă pentru fiecare trandafir și să uzi la câte 2-3 zile timp de două săptămâni după ce i-ai plantat.

Dăunători

Apoi, fii atent la trandafirii tăi și la felul în care se dezvoltă. Trandafirii pot fi vulnerabili la diverse boli și dăunători, cum ar fi afidele, fungi sau boli. Monitorizează regulat plantele pentru semne de infestare și ia măsuri prompte, cum ar fi aplicarea de pesticide organice sau folosirea de metode de combatere a bolilor. 

Asigură-te că distanța de plantare este suficientă pentru a permite circulația aerului, ceea ce poate preveni infecțiile fungice.

Citește și: Așa ai trandafiri frumoși toată toamna. Trucul florarilor pentru o grădină luxuriantă

În zonele cu ierni reci, protejează trandafirii de îngheț cu un strat de paie sau frunze uscate în jurul rădăcinilor. Poți, de asemenea, să acoperi plantele cu un material special de protecție în timpul iernii.