19 iul. 2023 | 13:28

Ce să faci dacă trandafirii din curte au găuri în frunze. Aşa îi poţi salva, e trucul grădinarilor

Sfaturi pentru grădinari
Ce să faci dacă trandafirii din curte au găuri în frunze. Aşa îi poţi salva, e trucul grădinarilor
Găsirea unor găuri în frunzele plantelor poate fi frustrantă

Dacă ești un împătimit al grădinilor cu flori, și mai ales de trandafiri, găsirea unor găuri în frunzele plantelor poate fi frustrantă, mai ales când nu știi de ce au apărut acele găuri. Dar nu-ți face griji. Dăunătorii care cauzează găuri, de la insecte la boli, lasă indicii care te ajută să determini cine este de vină. Apelând la experții în domeniu, îți putem spune și ce să faci dacă trandafirii din curte au găuri în frunze. Așa că, citește mai departe și află trucul grădinarilor.

Motivele pentru care trandafirii tăi au găuri în frunze

Ai observat găuri în frunzele trandafirilor tăi? Frunzele de trandafir găurite sunt un eveniment comun, dar vinovatul variază.

Pe baza celor relatate de experții în grădinărit, îți enumerăm cel puțin 4 motive pentru care s-ar putea să vezi găuri în frunzele trandafirilor din grădina ta și ce ar trebui să faci în acest sens.

Vezi și: Ce trebuie să faci cu trandafirii din grădină la final de iulie pentru flori din belşug. Aşa vei fi invidiat de toată lumea

În majoritatea grădinilor insectele coexistă cu plantele, iar unele dintre ele se vor înfrupta din tufele de trandafiri. Așa că hai să aflăm care sunt acestea.

Cărăbușul trandafirului vine în roiuri

Gândacul de trandafir, Macrodactylus subspinosis, este cafeniu și pare oarecum pufos datorită firelor mici de păr galben care le cresc pe cap și pe torace. Se găsesc de obicei în estul Americii de Nord, preferând locurile cu sol nisipos.

Încep ca larve albe și grase în formă de C care iernează în sol pentru a ieși la începutul primăverii. Dacă vedeți unul, probabil că sunt mai mulți, deoarece tind să vină în roiuri.

Melcii de trandafir apar la începutul primăverii

Larvele de melci de trandafir apar cel mai frecvent la începutul primăverii, mai ales în perioadele de căldură, și-ți vor ataca trandafirii, dar acestea ar trebui mutate într-un alt loc din grădină, mai degrabă decât distruse.

Albine tăietoare de frunze, foarte bune polenizatoare

Aceste albine, fiind și foarte bune polenizatoare, îți vor lăsa pe frunze crestături rotunde și ordonate pe marginile frunzelor de trandafir. Acești polenizatori benefici sunt apreciați în industria agricolă și în grădinile casnice.

Vezi și: Cu ce să stropești trandafirii pentru pătarea neagră, de fapt. Trucul care funcționează în luna iulie

Melci pot cauza găuri în frunze

Puțini sunt cei care ști că banalii melci atacă uneori și trandafirii. În general atacă doar frunzele interioare și tulpinii. Dacă se întâmplă așa, vei găsi găuri zdrențuite.

Acum că am aflat, cel puțin, 4 motive, este timpul să-ți spunem ce să faci dacă trandafirii din curte au găuri în frunze.

Experții explică ce să faci dacă trandafirii din curte au găuri în frunze

Atuci când trandafirii din curte au găuri în frunze, daunele sunt neatractive, cu excepția cazului în care există un număr foarte mare de larve pe trandafiri. În acest context, cantitatea de țesut foliar mâncat nu ar trebui să provoace daune permanente sau să slăbească trandafirii, dacă aceștia sunt sănătoși.

Dar, cu toate astea, este necesar să prevenim viitoarele probleme, iar asta se poate face foarte simplu. Indiferent de ce larve găsiți pe frunze, acestea pot fi îndepărtate de pe frunze cu un jet puternic de apă.

Vezi și: Trucul cu o banană care te ajută să ai trandafiri înfloriţi până la toamnă. Vecinii te vor invidia

Odată îndepărtate, nu vor mai putea să se întoarcă la tufă. Pesticidele care conțin neem sau spinosad sunt eficiente, la fel ca și săpunurile insecticide și uleiurile horticole. Asigură-te că acoperi bine partea de jos a frunzelor atunci când pulverizezi, deoarece aici stau în general larvele.

Pe timp de caniculă, asigură-te că pulverizezi pesticidele la sfârșitul zilei, când începe să se răcească, deoarece pulverizarea în plin soare, la temperaturi ridicate, poate provoca arsuri ale frunzelor.

Concluzie

Acum știi care ar fi motivele pentru aceste probleme, precum și ce să faci dacă trandafirii din curte au găuri în frunze. Tot ce ai acum de făcut este să ții cont de sfaturi și să-ți îngrijești grădina de trandafiri. Baftă la grădinărit!

Parteneri
Ce gest impresionant a făcut soțul Ancăi Molnar la trei luni de la moartea soției. Mesajul care a surprins pe toată lumea
Redactia.ro
Cine are prioritate într-o astfel de intersecție. Puțini șoferi cunosc răspunsul corect
Click.ro
O femeie care primea zilnic peste 100 de apeluri cu număr ascuns a descoperit că cel care o suna era soțul ei. Explicația bărbatului
Digi24
S-a aplecat și S-A VĂZUT TOT: Corina Bud, FĂRĂ lenjerie! Fanilor nu le-a venit să creadă că a apărut AȘA
Vocea.biz
Cum a aflat Victor Slav că iubita lui, Selina, l-a înșelat. S-a întâmplat înainte de Asia Express!
Unica.ro
Fosta lui Jador, condamnată la închisoare. S-a dus vremea opulenței și a luxului
EVZ.ro
Bogdan de la Ploiești a anunțat despărțirea de Cristina Pucean! „Nu a fost vorba de trădare, înșelat”. De ce ar fi ajuns la separare din nou
Spynews
Cutremur în cazul Caracal. A scăpat VIE de Gheorghe Dincă: Am stat 2 luni...
Capital.ro
Ea are 27 de ani, el are 57 și tocmai au anunțat că vor deveni părinți: „Mama te așteaptă…”. Vedeta abia a divorțat anul trecut
Avantaje
ALERTĂ SANITARĂ în ROMÂNIA! PERICOL MAJOR după inundații!
Mediaflux
Descinderi acasă la Nuțu Cămătaru! Au fost găsite maimuțe, păsări răpitoare, cangur și alte exemplare exotice
Spynews.ro
Zodii ale căror vieți se îmbunătățesc semnificativ înainte de sfârșitul lunii septembrie 2024. Succesul bate la ușa lor
Realitatea.net
Cum arată acum fiica Adrianei Iliescu. Eliza a fost fotografiată recent alături de mama sa, într-o ipostază emoționantă
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro