La ce distanță se plantează vinetele în grădina ta. Așa vei avea o recoltă bogată
Dacă ești iubitor de vinete, trebuie neapărat să le cultivi în grădina ta. Nu va mai fi nevoie să le cumperi de la magazin de fiecare dată când ți se face poftă de ele și, în plus, vei avea siguranța recoltării unor produse cât se poate de sănătoase. Playtech Știri îți explică la ce distanță se plantează vinetele în grădina ta, pentru a avea recoltă bogată.
Iată cum să obții o recoltă bogată de vinete!
Dacă îți plac vinetele și locuiești la casă, poate ar trebui să iei în calcul ideea de a le cultiva. Trebuie să îți planifici totul din timp însă, pentru că aceste legume se plantează la jumătatea lunii mai, în regiunile din sudul țării. În teritoriile din nord și din centrul României, plantarea vinetelor se face spre sfârșitul ultimei luni de primăvară.
Vinetele nu sunt deloc dificil de cultivat, însă trebuie să ai grijă să crească în condițiile potrivite. Aceste legume sunt iubitoare de soare, astfel încât este recomandat să plantezi răsadurile într-o zonă din grădină în care să beneficieze de cel puțin șase ore pe zi de lumină solară directă.
Ține cont și de solul în care pui răsadurile. Trebuie să fie argilos, bogat în substanțe organice și să aibă un drenaj potrivit. Pământul trebuie să fie constant umed, pentru ca vinetele să se dezvolte sănătos, însă nu îmbibat de apă. Poți folosi, de exemplu, mulci pentru a reține umiditatea.
La ce distanță se plantează vinetele în grădina ta
Este foarte important să plantezi vinetele la distanțe specifice pentru a putea crește frumos, astfel încât să ai parte de o recoltă bogată. Răsadurile trebuie puse la o adâncime de 15 cm în sol, iar între plante este obligatoriu să lași o distanță de 40-45 cm. Dacă pui vinete pe mai multe rânduri, ai grijă să lași minimum 80 de cm distanță între ele.
După ce plantezi și uzi răsadurile, aplică îngrășământ în sol. Poți să folosești compost în acest sens sau un îngrășământ de la magazin 5-10-10. În cazul celui din urmă, respectă cu strictețe instrucțiunile de pe etichetă. Când vinetele sunt încă mici, aplică îngrășământ o dată la câteva săptămâni.
În general, vinetele se recoltează la mijlocul sau la sfârșitul verii, în funcție de soi. Are cel mai bun gust atunci când este destul de tânără. Când recoltezi vinetele, culege-le pe cele care au pielea lucioasă și care nu prezintă riduri. Un alt indiciu în funcție de care îți poți da seama că sunt coapte este elasticitatea învelișului exterior.
Vinetele pot fi consumate crude, în funcție de mâncărurile pe care le prepari, însă româncele obișnuiesc să le coacă, să le prăjească sau să le pregătească sub diverse forme pentru iarnă. Nu sunt legume care să se strice rapid, dimpotrivă. Ai grijă, în schimb, să le speli de fiecare dată.