La câți kilometri se rupe, de fapt, distribuția la o Dacia Logan, modelul nou

de: Dana Cazacu
07 11. 2019

De fiecare datâ cănd auzim că trebuie schimbat kitul de distribuție ne trece un fior pe șina spinării! Schimbarea distribuției este o operațiune costisitoate, depășind mult prețul unei revizii obișnuite, în funcție de autovehicul, de consumabilele alese și de service. De aceea mai toată lumea se întreabă când se schimbă kitul de distribuție la noul model Dacia Logan!

La câți kilometri se schimbă distribuția la noul model Dacia Logan

În primul rând, nu toate autovehiculele au același tip de distribuție. Există mașini cu distribuție pe curea și mașini cu distribuție pe lanț, acestea din urmă fiind mult mai durabile în timp.

Pe lângă distribuția propriuzisă, mai există și o serie de curele de transmisie și accesorii care trebuie înlocuite în același timp.

Pentru operațiunea de schimbare distribuție la Dacia Logan

Trebuie achiziționat un kit care să conțină cureaua și rolele. Se pot cumpăra și separat, dar achiziționate împreună (întreg kitul mai exact) prețurile sunt mai accesibile. În plus față de acest kit de distribuție la Dacia Logan ar mai trebui o serie de accesorii pentru montare (șuruburi și piulțe). Acestea în general sunt oferite doar cu kitul complet.

Schimbarea kitului de distribuție este necesară inclusiv atunci când cumpărați un Logan second hand, întrucât prețul este relativ mic față de o eventuală avarie ulterioară, în cazul în care fostul proprietar nu a efectuat operațiunea la timp. În ciuda unor opinii care circulă pe forumuri, schimbarea rolelor este obligatorie odată cu cureaua este obligatorie. În caz contrar riscați o avarie ulterioară extrem de costisitoare.

Ce este distributia unei masini?

Distribuția mașinii se referă la acele subansambluri ale motorului care au rolul de a sincroniza componentele responsabile de admisie, evacuare și poziția cilindrilor, astfel încât să se respecte timpii de ardere ai motorului. La multe autovehicule, distribuția conține și pompa de apă, fiind antrenată de aceeași curea.

Distributița este în general alcătuită din: curea dințată de antrenare, rola de ghidare, rola întinzătoare și pompa de apă (unde este cazul).

La câți ani se schimbă distribuția la noul model Dacia Logan.

Care este perioada la care trebuie să schimbi distribuția pentru Dacia Logan?

Pentru motorizările pe benzină de 1,4 și 1,6 l aspirate (Euro 3 și Euro 4), intervalul pentru schimbarea distribuției este de 4 ani sau 60.000 km. Prețurile variază cel puțin în cazul unui service autorizat din rețeaua Dacia.

În cazul motorizării 1,6 16v distribuția se schimbă la 90.000 km, la fel și pentru motorul 1.2 16V. Prețul pentru schimbarea distribuției la 1,6 16v variază. Operațiunea de schimbare distribuție la Dacia Logan în cazul motorizării de 1,2 l pe benzină costă ceva mai mult decât la motorul similar ca putere, de 1,4 l.

Pentru motoarele diesel, intervalul de schimbare pentru distribuție este 90.000 km sau patru ani. Prețurile pentru această operațiune variază de la un service autorizat la altul.