La cât timp nu mai este contagios un pacient testat pozitiv. Ce se întâmplă după 8 zile de la diagnosticare

de: Năstase Mirabela
03 04. 2020

Anumite cercetări realizate pe primul grup de pacienți infectați cu coronavirus în Germania au stabilit pentru prima dată în ce moment aceștia nu mai sunt contagioși și pot fi externați, citează Agerpres.

La cât timp nu mai este contagios un pacient testat pozitiv

Clinicile Charité din Berlín şi Schwabing din Munchen, respectiv Institutul de Microbiologie al armatei germane au relevat, într-un comunicat comun, că un pacient nu mai este contagios atunci când probele extrase din zona nazofaringiană şi fluidele expulzate prin tuse conțin sub 100.000 de copii ale genomului virusului.

De asemenea, studiul a mai arăttaa că în majoritatea cazurilor încărcătura virală în faringe se reduce semnificativ după o săptămână de boală, iar la plămâni, ceva mai târziu.

Potrivit Agerpres, la opt zile după ce pacienții au prezentat primele simptome, experții tot nu reușiseră să izoleze particulele infecțioase ale virusului, cu toate că erau detectate copii ale genomului virusului în faringe și în plămâni. Roman Wolfel, directorul Institutului de Microbiologie al armatei germane şi unul dintre principalii autori ai studiului, spune că această descoperire ne permite să tragem concluzii.

Mai puțin de 100.000 de copii ale genomului virusului

În primul rând, ”înalta încărcătura virală în faringe imediat ce apar primele simptome indică faptul că pacienţii cu COVID-19 sunt contagioşi încă de foarte timpuriu, posibil chiar înainte să-şi dea seama că sunt bolnavi”.

”În acelaşi timp, potenţialul infecţios al pacienţilor cu COVID-19 pare să depindă de încărcătura virală din faringe ori plămâni. Acesta este un factor important pentru decizia privind momentul în care un pacient poate fi externat cât mai repede în cazul unei crize de paturi libere”, a explicat Roman Wolfel.

Conform datelor, autorii studiului, ale cărui rezultate au fost publicate în revista Nature, spun că pacienții contagioși cu coronavirys pot fi externați și plasați în carantină la domiciliu doar dacă la zece zile de la îmbolnăvire prezintă în fluidele expulzate prin tuse mai puțin de 100.000 de copii ale genomului virusului.

O altă precizare este și că, potrivit studiului, ”noul coronavirus se poate multiplica în faringe fără să ajungă în mod obligatoriu şi în plămân, şi din acest motiv este atât de uşor transmisibil”, a explicat Christian Drosten, director al Institutului de Virologie al clinicii Charité şi coautor principal al studiului.