Kovesi, sub control judiciar. Șoc la vârful Parlamentului și Comisiei Europene: „Rămâne candidata noastră”

Kovesi, sub control judiciar. Șoc la vârful Parlamentului și Comisiei Europene: „Rămâne candidata noastră”
Laura Codruta Kovesi Foto: Agerpres

Laura Codruța Kovesi se află sub control judiciar și a început să se prezinte la Secția 18 de Poliție din București unde trebuie să ajungă săptămânal, cum prevede procedura în astfel de situații.

O primă reacție a venit vineri de la președintele Parlamentului European, Antonio Tajani, care s-a declarat îngrijorat de veștile apărute de la București. În ciuda controlului judiciar, Tajani a precizat că Laura Codruța Kovesi este susținută în continuare pentru funcția de procuror-șef european. Într-un mesaj publicat pe Twitter, președintele Parlamentului European a spus că va discuta cu liderii de grupuri politice pe această temă.

„Îngrijorat de informațiile despre punerea sub control judiciar a Laurei Codruța Kovesi. Parlamentul European încă susține acest candidat pentru funcție de procuror-șef european. Voi ridica această problemă la întâlnirea de miercurea viitoare cu liderii grupurilor politice din PE.” Antonio Tajani, mesaj publicat pe Twitter

Reacția a venit după ce procurorii Secției speciale pentru anchetarea magistraților au anunțat oficial că Laura Codruța Kovesi a fost plasată sub control judiciar pentru 60 de zile în dosarul privind extrădarea lui Nicolae Popa, condamnat pentru devalizarea FNI. A fost acuzată de luare de mită, abuz în serviciu și mărturie mincinoasă și i-au fost impuse mai multe interdicții, între care aceea de a discuta public despre dosarele în care este anchetată și aceea de a părăsi țara.

Cazul Kovesi, în atenția Comisiei Europene: „Toți candidații trebuie să poată participa la selecție”

Vineri după-amiază a reacționat și Comisia Europeană care remarcă faptul că deciziile Secției speciale pentru magistrați vin în pline proceduri pentru desemnarea primului procuror-șef al Uniunii Europene.

Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Margaritas Schinas, a precizat că, în baza principiului cooperării loiale, de bază în funcționarea Uniunii Europene, orice candidat trebuie să poată participa la toți pașii procedurii de selecție.

„După cum am precizat și cu alte ocazii, Comisia Europeană urmărește cu mare îngrijorare evoluțiile privind statul de drept în România și a subliniat că România trebuie să se reîntoarcă urgent pe drumul reformei. Asta înseamnă a merge înainte, nu înapoi și să se abțină de la a face vreun pas care să răstoarne progresul înregistrat în ultimii ani. Chiar dacă nu comentăm procedurile naționale, Comisia Europeană urmărește îndeaproape evoluțiile, în contextul procedurii de selecției aflată în desfășurare, pentru funcția de procuror-șef european. Este crucial ca toți candidații, selectați de o comisie formată din specialiști independenți, să fie tratați corect pe parcursul acestei proceduri.” Margaritas Schinas

Reprezentantul Comisiei Europene a amintit că Secția de anchetare a magistraților se află în atenția oficialilor comunitari iar obiecțiile față de această instituție controversată au fost menționate în cel mai recent raport privind Justiția realizat de Comisie.

„Prin urmare, Comisia solicită guvernului și autorităților române să respecte pe deplin principiul cooperării loiale, prevăzut în Tratat, cu privire la procedura de selecție a procurorului-șef european. Toți candidații trebuie să poată participa la toți pașii procedurii de selecție fără a fi obstrucționat. Reamintim îngrijorările exprimate deja de Comisie cu privire la Secția de Investare a Infracțiunilor în Justiție, menționat în ultimul raport MCV referitoare la independența acestui organism.” Margaritas Schinas

Fosta şefă a DNA Laura Codruţa Kovesi a depus la instanța supremă o contestaţie privind măsura controlului judiciar. Magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție ar urma să ia o decizie miercuri.