Kovesi, la Parchetul European: Dăncilă o sabotează până în ultima secundă, Orban o ajută

de: Puiu Alexandru
19 09. 2019

Astăzi, va avea loc la Uniunea Europeană votul care ar putea-o poziționa pe Laura Codruța Kovesi în frunta Parchetului European. Dăncilă a făcut noi declarații pentru a arăta că nu-și dorește un român acolo.

Partidul Social Democrat, în frunte cu Viorica Dăncilă, speră ca Laura să nu ajungă vreodată într-o poziție la Bruxelles. Fără vreun argument real, cu mai puțin de 24 de ore înaintea votului UE, premierul a insistat pe o formulare abstractă, ”există suspiciuni”.

”Nu susținem un mandat pentru Kovesi, nu susținem pentru că mi se pare o abordare firească, când există suspiciuni asupra oricărui om indiferent pentru postul pentru care candidează, trebuie mai întâi să se lămurească situația”, a spus Dăncilă.

Întrebată cum va vota Luminița Odobescu în cadrul votului UE, Dăncilă nu și-a pus pentru vreun moment problema penibilului din momentul în care o țară nu-și susține candidatul. Prim-ministrul ne-a asigurat că ambasadorul României la UE va vota împotriva lui Kovesi.

De partea cealaltă a baricadei, Ludovic Orban este optimist că a reușit să obțină voturile pentru numirea lui Kovesi la șefia parchetului UE.

„Mâine (joi – n.r.) este o zi decisivă. Consiliul Uniunii Europene se va pronunța asupra candidaturii Laurei Codruța Kovesi pentru funcția de procuror șef al Parchetului European. Sunt convins că eforturile diplomatice ale președintelui Klaus Iohannis și ale Partidului Național Liberal vor da roade și că un român va conduce această importantă instituție europeană”, a scris Ludovic Orban, miercuri, pe Facebook.

În același context, liderul PNL a insistat pe faptul că o victorie a lui Kovesi pe parcursul zilei de azi, este o victorie pentru România.

„În ciuda campaniei agresive dusă de PSD și de guvernul Dăncilă împotrivă unui român aflat în competiție cu candidați ai unor țări puternice, noi am reușit să obținem susținerea Parlamentului European pentru candidatul român ( după ce Consiliul votase pentru candidatul francez ), să menținem această susținere și după alegerile europene, să accelerăm formarea comisiei de negociere și să convingem mai mulți parteneri din PPE ( și nu numai ) să își modifice poziția și să susțină candidatura doamnei Kovesi. Un succes al candidatului român este un succes al României”, a completat liderul PNL.

Președinția finlandeză a Consiliului Uniunii Europene „vrea să testeze” joi, în Consiliul COREPER, o eventuală susținere a candidatei românce Laura Codruța Kovesi pentru funcția de procuror-șef european, au declarat surse pentru HotNews.