Kovesi are din nou probleme. Cum o afectează decizia Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție

de: Claudiu Surmei
15 07. 2019

Laura Codruța Kovesi are din nou probleme, după ce Secția de Investigare a Infracțiunilor din Justiție (SIIJ) a decis disjungerea părții care o vizează din dosarul în care au fost trimiși în judecată Lucian Onea (fostul șef al DNA Ploiești) și procurorul Mircea Negulescu.

SIIJ a decis disjungerea dosarului pentru Laura Codruța Kovesi

SIIJ l-a trimis în judecată, luni, pe Lucian Onea pentru participaţie improprie la inducerea în eroare a organelor judiciare, represiune nedreaptă, cercetare abuzivă, instigare în formă continuată la comiterea, fără vinovăţie, sub forma participaţiei improprii a infracţiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată.

De asemenea, procurorii SIIJ l-au trimis în judecată pe Mircea Negulescu pentru participaţie improprie la inducerea în eroare a organelor judiciare, complicitate la represiune nedreaptă, instigare în formă continuată la comiterea fără vinovăţie sub forma participaţiei improprii a infracţiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată.

În ceea ce o privește pe Laura Codruța Kovesi, procurorii au decis să disjungă partea care o privește, ceea ce înseamnă că fosta șefă a DNA va fi anchetată separat pentru complicitate la represiune nedreaptă, grup infracţional organizat şi complicitate la cercetare abuzivă.

Kovesi are în continuare un drum greu de parcurs pentru a ajunge la condurecerea Parchetului European, chiar dacă singurul ei contracandidat, Jean-François Bohnert, s-a retras din cursă după audierile în urma cărora urmează să fie numit la șefia Parchetului financiar francez. Jean-François Bohnert a fost susținut până acum de Consiliul Uniunii Europene, în timp ce Parlamentul European a fost de partea Laurei Codruța Kovesi.

Rolul Parchetului European, instituție pentru a cărei conducere se luptă Laura Codruța Kovesi, este de a investiga și a urmări penal fraudele „împotriva bugetului UE și a altor infracțiuni împotriva intereselor financiare ale UE, inclusiv a fraudei privind fondurile UE de peste 10.000 de euro și a cazurilor de fraudă transfrontalieră în materie de TVA care implică daune mai mari de 10 milioane de euro.”