Kombucha, băutura pe care toți românii ar trebui să o bea. Ce beneficii miraculoase are pentru sănătate

de: Năstase Mirabela
05 10. 2020

Kombucha este o băutură acidulată, care are un gust dulce-acrișor, ce se prepară cu ceai. Ea este o băutură care se consumă de peste 2000 de ani și este originară din China, însă a devenit populară în Europa abia în secolul XX.

Kombucha, băutura pe care toți românii ar trebui să o bea

De altfel, sunt o multitudine de articole ce vorbesc despre beneficiile kombucha asupra organismului, de unde și marea popularitate a băuturii. Kombucha autentică se obține prin fermentarea ceaiului ce se folosește pentru preparare. Ea are la bază ingrediente simple, cum ar fi drojdia, zahărul și ceaiul negru sau ceaiul verde. Ingredientele mai sus enunțate formează un amestec ce trebuie lăsat la o parte 7 zile ori mai mult, timp în care se formează bacteriile și acizii prin procesul de fermentare.

Kombucha se prepară de obicei din:

    • zahăr;
    • apă rece;
    • ceai negru/verde;
    • ciuperca de kombucha care se mai numește și cultura mamă și care se găsește foarte ușor și la noi în țară, în magazinele naturiste.

Ca să obții kombucha, frunzele de ceai negru sau verde, dar și zahărul sunt înmuiate în apă fiartă și sunt lăsate să se răcească înainte de a adăuga cultura mamă. De asemenea, recipientul în care se prepară trebuie să fie unul care se poate închide. El se lasă acoperit și trebuie să fermenteze pentru aproximativ o săptămână.

Beneficiile băutrii kombucha

Apoi, amestecul obținut se poate pune într-un recipient etanș, la care se mai adaugă zahăr și se mai lasă pentru încă câteva zile. De altfel, cu cât este lăsat mai mult, cu atât va fi mai efervescent. La acest amestec se mai pot adăuga mirodenii sau fructe.

În primul rând, acest tip de băutură ajută la reglarea digestiei. Se spune că el ajută la eliminarea toxinelor din organism și chiar crește nivelul de energie din corp.

Kombucha este ideală și pentru întărirea sistemului imunitar, reușind să mențină sub control radicalii liberi și procesul de oxidare la care sunt supuse celulele din organism.

Băutura ajută și la scăderea în greutate dacă se obține din ceai verde. Ea contribuie la arderea caloriilor, reduce stratul adipos din zona abdominală, însă poate regla și nivelul de zaharuri din sânge.

Dacă prepari kombucha cu ceai verde, ea poate acționa asemenea unor antioxidanți, care protejează celulele de radicalii liberi.

Băutura are și un conținut mare de fier, care se formează în timpul procesului de fermentare. Kombucha este foarte populară printre sportivi, care o consumă după orele de pregătire.

Kombucha mai presupune creșterea unor bacterii benefice pentru organism, însă dacă băutura nu este preparată corect, pot apărea și bacterii dăunătoare.

Dacă kombucha este preparat corect, nu există riscuri sau efecte adverse pentru organismul uman. Cu toate acestea, nu este indicat ca această băutură să fie consumată de femeile însărcinate, de cele care alăptează sau de către persoanele care suferă de diabet.

În cazul în care încerci pentru prima dată kombucha, este recomandat să o consumi în mod gradual, fără să faci excese. Dar fiind vorba despre o băutură fermentată, nu trebuie să consumi mai mult de 60 de grame per porție pentru a putea vedea care sunt efectele asupra organismului.