Klaus Iohannis poate fi suspendat. PSD și Viorica Dăncilă au nevoie de o condiție minimă

de: Madalina Moraru
21 10. 2019

Klaus Iohannis poate fi suspendat din funcția de președinte al țării, susține Augustin Zegrean, fostul președinte al Curții Contituționale. Totul vine pe fondul declarațiilor oferite, duminică seară, de către fostul premier Viorica Dăncilă, care spunea că va discuta cu liderii PSD despre o posibilă suspendare a lui Klaus Iohannis.

Klaus Iohannis poate fi suspendat

Klaus Iohannis ar putea fi suspendat din funcția de președinte, chit că se află pe final de mandat

Bazat pe declarațiile fostului premier, Augustin Zegrean a afirmat, luni, că Parlamentul îl poate suspenda pe preşedintele Klaus Iohannis. Chiar dacă președintele este pe final de mandat, fostul șef al Curții Contituționale a fost de părere că Iohannis și Dăncilă ar trebui să își ia o perioadă de concediu și să nu facă campanie pe banii instituțiilor la cârma cărora se află.

„Nu este corect ca preşedintele să fie în funcţie şi să facă campanie, cum nu este corect ca premierul să fie în funcţie şi să facă campanie. În mod normal ar trebui să-şi ia concendiu amândoi. Nu este egalitate între candidaţi dacă unii folosesc toată logistica statului şi alţii vai de capul lor. În 2009, domnul Traian Băsescu şi-a concediat atunci toţi consilierii şi a plecat de la preşedinţie. Domnul Iohannis ar trebui să-şi ia concediu până la alegeri, să nu facă campanii pe banii Administraţiei Prezidenţiale.

Nu e nicio problemă, a mai fost plecat în concediu şi nu s-a prăbuşit lumea. Cum nu e nicio problemă dacă pleacă în concediu prim-ministrul. Poate să desemneze pe altcineva să-i ţină locul. Nu scrie nicăieri aşa ceva, dar nici nu e bine să profiţi dacă nu scrie în Constituţie. Nu-mi place să dau exemplul ăsta, dar asta este: Adrian Năstase, când a candidat, a plecat de la Guvern. Aceşti domni şi doamne se ameninţă unii pe alţii în loc să plece amândoi, să-şi vadă de campanie”, a declarat Augustin Zegrean, pe un post TV de la noi, potrivit digi24.ro.

Ce spune Viorica Dăncilă despre suspendarea președintelui

„Din punct de vedere al acțiunilor domnului președinte Iohannis, faptul că a încălcat Constituția, faptul că e președinte de facto al PNL, faptul că nu își îndeplinește îndatoririle din punct de vedere constituțional ar trebui suspendat. Acest lucru cred că este vizibil. Din punct de vedere legal, din punct de vedere a Constituției știu că cu 6 luni înainte nu putem face apel la acest mod de a acționa. (…) Dacă ești un om responsabil, vii cu o altă alternativă după ce dărâmi Guvernul. A aruncat România în haos. Chiar dacă s-ar fi putut suspendarea, trebuie să ne gândim foarte bine și cu un președinte suspendat și cu un guvern demis, trebuie să ne gândim la români”, a declarat, luni, Viorica Dăncilă.