Klaus Iohannis, onorat cu Premiul Carol al IV-lea. Mesajul lui despre Ucraina, adresat românilor

de: Cătălina Burghelea
04 06. 2022

Preşedintele României, Klaus Iohannis, se află, sâmbătă, în Germania, la ceremonia de decernare a Premiului European Carol al IV-lea al Federaţiei Germanilor Sudeţi pentru 2020. Liderul de la Cotroceni a fost onorat cu această distincție, ocazie cu care a făcut mai multe declarații despre situația actuală dată de războiul din Ucraina.

Președintele României, onorat cu Premiul Carol al IV-lea în Germania

În alocuţiunea rostită în cadrul ceremoniei de decernare, de la Hof (Germania), Klaus Iohannis a precizat că festivitatea are o dublă semnificaţie. În 2022 se aniversează trei decenii de la semnarea Tratatului dintre România şi Republica Federală Germania privind cooperarea prietenească şi parteneriatul în Europa. Șeful statului român a primit Premiul European Carol al IV-lea al Asociaţiei Germanilor Sudeţi pentru anul 2020. Oficialul de la Cotroceni a salutat decizia Asociaţiei de a-i acorda premiul pe anul 2022 preşedintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski.

„Prin războiul declanșat împotriva Ucrainei, Federația Rusă atacă, de fapt, principiile democratice care stau la temelia societăților noastre. De aceea, salut decizia dumneavoastră de a acorda Premiul Carol al IV-lea pentru anul 2022 președintelui Ucrainei, domnul Volodimir Zelenski. Poporul ucrainean, pe care domnia sa îl reprezintă cu onoare și curaj, a devenit un simbol al luptei pentru libertate și demnitate și al dreptului popoarelor de a-și decide suveran calea de dezvoltare.

Astăzi suntem aici, împreună, ca să reafirmăm cu tărie faptul că Uniunea Europeană este unită în jurul valorilor sale fondatoare, în care România și românii cred cu toată puterea: libertate, democrație, stat de drept, solidaritate, cooperare și respect reciproc”, a declarat preşedintele Klaus Iohannis.

De ce a fost premiat Klaus Iohannis

În urmă cu doi ani, Asociația Germanilor Sudeți a decis să acorde premiul Carol al IV-lea președintelui României, ca o recunoaștere a meritelor sale în ceea ce privește înțelegerea și cooperarea dintre popoarele și țările Europei Centrale. Dat fiind contextul pandemiei de coronavirus, ceremonia nu a putut fi organizată, fiind reprogramată pentru sâmbătă, 4 iunie 2022, dată la care se sărbătorește și Ziua Germanilor Sudeți.

Securitatea UE este pusă la grea încercare din cauza războiului

Iohannis a vorbit și despre protecţia pe care România o acordă persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale: „România a semnat şi ratificat principalele acorduri internaţionale în domeniul drepturilor persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale şi a adus legislaţia internă la nivelul celor mai înalte standarde din domeniu. Astfel, a fost construit treptat un sistem complex, bine articulat şi stabil, de protecţie a minorităţilor naţionale, România fiind considerată un model la nivel regional şi european în acest sens”.

Potrivit liderului român, Uniunea Europeană a găsit hotărârea şi puterea de a vorbi cu o singură voce, acum când securitatea UE este pusă la grea încercare din cauza invaziei lui Vladimir Putin în Ucraina.