Klaus Iohannis, despre deciziile NATO luate pentru România în urma războiului Rusia – Ucraina
Mesaj de ultimă oră al președintelui Klaus Iohannis după întâlnirea cu membrii NATO. Șeful statului consideră că în urma acțiunilor militare în Ucraina, Rusia trebuie „trasă la răspundere”. În contextul acțiunilor militare tot mai agresive ale armatei ruse în țara vecină, șeful statului a reafirmat importanța înființării în România a unui grup de luptă al Alianței Nord Atlantice.
Klaus Iohannis, despre deciziile NATO în privința României în contextul războiului Rusia – Ucraina
Președintele României a participat vineri la două întruniri pe tema conflictului din Ucraina. Klaus Iohannis a discutat cu liderii NATO despre amenințările venite din flancul estic al Organizației Nord Atlantice, exprimându-și dorința de a concepe un grup de luptă pe teritoriul țării noastre pentru a întări securitatea în mod special la Marea Neagră.
Am participat astăzi la două reuniuni importante, Summitul Formatului București 9, pe care l-am organizat împreună cu Președintele Poloniei, și Summitul NATO, convocate în urma agresiunii armate nejustificate, ilegale și neprovocate a Rusiei împotriva Ucrainei.Ultimele evoluții afectează grav securitatea europeană, euroatlantică și globală, iar Rusia deține toată responsabilitatea pentru această situație și trebuie să fie trasă la răspundere pentru aceste acte de o gravitate extraordinară.Am reiterat importanța consolidării posturii de descurajare și apărare a NATO pe întreg Flancul Estic, în mod special la Marea Neagră, și urgentarea creării Grupului de Luptă al NATO în România. Totodată, se impune întărirea securității cibernetice.”, a scris Klaus Iohannis pe pagina sa de Facebook.
Vom continua să acordăm tot sprijinul nostru Ucrainei, inclusiv asistență umanitară.Noi, liderii NATO, rămânem uniți pentru a gestiona eficient această criză și a proteja întreg teritoriul aliat, iar angajamentul care decurge din Articolul 5 din Tratatul de la Washington este unul extrem de solid.”, a mai scris președintele.
Putin a acceptat să negocieze cu Ucraina
Vladimir Putin a cedat în cele din urmă presiunilor și l-a anunțat pe liderul de la Beijing că, ținând cont de semnalele de la Kiev, este dispus să trimită o delegație la Minsk, în Belarus, pentru o întâlnire cu liderii ucraineni, scrie Mediafax.
China a confirmat că Vladimir Putin și-a arătat disponibilitatea să negocieze cu Ucraina. „Rusia este pregătită să inițieze negocieri la nivel înalt cu Ucraina”, a precizat Ministerul de Externe de la Beijig, potrivit Der Spiegel.