Klaus Iohannis, anunțul zilei pentru români. S-a decis chiar astăzi

Klaus Iohannis, anunțul zilei pentru români. S-a decis chiar astăzi
Klaus Iohannis, anunțul zilei pentru români. S-a decis chiar astăzi

Astăzi a avut loc definitivarea Strategiei Naționale de Apărare în ședința CSAT, președintele Klaus Iohannis anunțând care sunt rezultatele ședinței și care sunt planurile pentru următoarea perioadă.

Klaus Iohannis, anunțul zilei pentru români după ședința CSAT

Președintele a ținut o conferință de presă la Cotroceni pe marginea acestui nou proiect de Strategie Națională și nunumai.

”Politicile publice din domeniul Securității Naționale vor fi concepute si implementate având ca beneficiar final cetățeanul, pentru ca fiecare român trebuie să simtă că trăiește într-un mediu singur și să aibe încredere că instituțiile îl apară. Strategia pentru Apărare Națioală 2020- 2024 se bazează pe cooperare și cu același concept ca și până acum. Pe lânăa calitatea armatei, strategia vizează și alte dimensiuni, politica externă, educația, sănătatea, economia, mediul, securitatea energetică sau cibernetică, iar statul român este unu stat ce trebuie să își apere cetățenii, să le asigure securitatea și care pune instituțiile publice in serviciul românilor.”, a spus Iohannis.

În opinia Președintelui Klaus Iohannis este imperativ necesar ca această nouă strategie să ofere răspunsurile la întrebările esențiale privind obiectivele noastre naționale prioritare pentru asigurarea securității României și a cetățenilor săi. În același timp noul model de strategie națională ar trebui să arate ce avem de făcut ca stat pentru a le atinge.

S-a decis chiar astăzi

În conferința de presă de astăzi, pe marginea noii strategii, Iohannis a justificat modificările de viziune prin faptul că această strategie a fost gândită ca un instrument care fundamentează o viziune și o direcție în materie de securitate națională. Noua strategie are în centrul ei cetățeanul, societatea în ansamblul său și instituțiile statului.

”România este un stat care trebuie să își apere cetățenii oriunde s-ar afla ei, care le asigură securitatea, care le respectă drepturile și pune instituțiile publice în serviciul lor. Este, totodată, țara care își apără valorile, interesele, simbolurile, dar și bunurile naționale și resursele naturale. Este o țară care știe să-și protejeze patrimoniul, domeniile de excelență și care are ca priorități educația, sănătatea și siguranța cetățeanului. Nu în ultimul rând, România este un stat care contribuie la menținerea securității colective, alături de partenerii ei, și la promovarea democrației și libertății.

Klaus Iohannis, anunțul zilei pentru români. S-a decis chiar astăzi
Klaus Iohannis, anunțul zilei pentru români. S-a decis chiar astăzi

Toate acestea presupun continuitate în angajamente și predictibilitate în acțiuni. În această construcție, este evident că Parteneriatul Strategic cu Statele Unite ale Americii, apartenența la NATO și Uniunea Europeană sunt reafirmați ca piloni ai politicii noastre externe și de securitate. Strategia Națională de Securitate pentru următorii patru ani implică o nouă abordare și propune un management al problematicii de securitate națională cu accent pe gestionarea integrată a riscurilor, amenințărilor și vulnerabilităților. Este o abordare determinată de schimbarea de paradigmă de la nivel global și care ține cont de evoluțiile din regiune, de deteriorarea relațiilor dintre NATO și Federația Rusă, de proliferarea terorismului, de amenințările hibride și cele cibernetice, dar și de alte tipuri de provocări.”, a mai declarat președintele Klaus Iohannis.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI