Klaus Iohannis, anunț de ultimă oră despre vaccinul anti-covid-19. Adevărul despre calitatea lui

Klaus Iohannis, anunț de ultimă oră despre vaccinul anti-covid-19. Adevărul despre calitatea lui
Vaccinul anti-covid de la Pfizer ajunge în România

Așa cum a fost anunțat, încă din 16 decembrie, România va începe campania de vaccinare anti-covid. Data startului a fost stabilită ca fiind 27 decembrie (duminică). Președintele Klaus Iohannis anunța acest lucru, iar Valeriu Gheorghiță confirma startul campaniei, două zile mai târziu. Astăzi am primit din partea Președintelui asigurări în ceea ce privește vaccinul anti-covid.

Vaccinul anti-covid de la Pfizer ajunge în România

Pe 16 decembrie, Ursula von der Leyen, a cerut statelor membre UE să lanseze vaccinarea în aceeași zi. Agenția Europeană pentru Medicamente, care reglementează eliberarea medicamentelor în UE, urma să ia o decizie cu privire la vaccinul BioNTech-Pfizer pe 21 decembrie.

În aceeași zi, Germania anunța că își propune să lanseze vaccinul Pfizer Covid-19 pe 27 decembrie. Între timp, vicepreședintele Comisiei Europene, Margaritis Schinas, a numit vaccinul Covid-19 drept „cadou de Crăciun pentru toți europenii, dacă totul merge bine”.

România este pregătită să înceapă campania de vaccinare Covid-19 pe 27 decembrie, spunea Valeriu Gheorghiță. Medicul colonel este coordonatorul comitetului național care supraveghează campania. Primii care vor fi vaccinați din 27 decembrie sunt medicii din primele zece spitale Covid-19.

”Există mari șanse ca Autoritatea Europeană să aprobe vaccinul anti-covid chiar înainte de Crăciun. Primul lot din vaccinul anti-covid ar fi distribuit între Crăciun și Anul Nou. Din informațiile pe care le avem acum, vor exista aproximativ 10.000 de doze. Va fi un lot simbolic pentru a începe vaccinarea. Zece mii de doze sunt suficiente pentru 5.000 de persoane.

Următorul lot este așteptat în ianuarie și va fi utilizat în principal pentru lucrătorii din domeniul sănătății, inclusiv pentru cei care lucrează în case pentru bătrâni și așa mai departe și pentru grupurile cu risc ridicat. Campania este bine pregătită. Institutul Cantacuzino este echipat corespunzător pentru a primi vaccinul. Celelalte șase centre regionale de depozitare sunt în prezent pregătite. […] Institutul Cantacuzino poate stoca un milion și jumătate de doze, iar alte 200.000 de doze pot fi stocate la centrele regionale.”, spunea Valeriu Gheorghiță.

Președintele Klaus Iohannis dă asigurări despre calitatea vaccinului anti-covid

Astăzi, la Palatul Cotroceni a avut loc prima întrevedere între Președintele Klaus Iohannis și noul Guvern învestit în funcție, condus de Florin Cîțu. La finele acestei ședințe, care a avut ca temă principală campania de vaccinare anti-covid, Klaus Iohannis a avut o declarație pe marginea acestui demers, dar și a dat garanții că vaccinul anti-covid este unul sigur.

”În ce privește campania de vaccinare, pot să vă confirm: campania începe în România și în toată Uniunea Europeană exact pe data de 27 decembrie, duminică. Dar imediat după Crăciun încep să vină următoarele tranșe de vaccin.

Așa se va continua până când toată populația beneficiază de vaccin. Aceste vaccinuri sunt sigure, eficiente și autorizate la cele mai înalte standarde europene. Recomandăm tuturor românilor să fie pregătiți să se vaccineze”, a dat asigurări Președintele Iohannis.