Klaus Iohannis, acuzații grave la adresa prefectului Capitalei: „Atitudinea și modul în care a reacționat sunt inacceptabile”

Klaus Iohannis, acuzații grave la adresa prefectului Capitalei: "Atitudinea și modul în care a reacționat sunt inacceptabile" Sursă poză: Inquam Photos/Octav Ganea

Klaus Iohannis a ținut în cursul serii de ieri o conferință de presă la Palatul Victoria, în cadrul căreia a abordat mai multe subiecte de interes pentru România, printre care, evoluția pandemiei, participarea la Summitul Inițiativei celor 3 Mări, dar și despre modul necorespunzător în care prefectul Capitalei, Gheorghe Cojanu, a gestionat situația epidemiologică în București, precum și intrarea în scenariul roșu.

Prefectul nu cunoștea situația Bucureștiului

Ghoerghe Cojanu a ajuns unul dintre subiectele cele mai intens dezbătute în politică, după ce duminică, la zece ore după raportarea situației COVID-19 pentru București, acesta nu știa clar situația și ultimele date înregistrate în Capitală, motivând că a fost la piața în acea perioadă, fapt pentru care nu a văzut bilanțul oficial al Guvernului privind numărul de îmbolnăviri, decese și rata de răspândire a noului coronavirus.

De asemenea, Gheorghe Cojanu nu știa nici dacă București intră în scenariu și dacă școlile vor trece în mediul online.
În urma bâlbâielilor sale, cei mai importanți oameni în stat l-au taxat dur, declarând că aceste nereguli nu au cum să rămână nepedepsite. Din acest motiv, în cursul zilei de luni, atât președintele, cât și premierul au abordat subiectul demiterii prefectului Capitalei.

Klaus Iohannis, despre greșeala impardonabilă făcută de prefectul PNL

Președintele țării a declarat în cadrul conferinței de presă la care a participat că, modul în care s-a gestionat această situație a fost unul defectuos, iar bucureștenii sunt cei care suportă consecințele. Potrivit lui Klaus Iohannis, cetățenii ar fi trebuit să fie anunțați în timp util, fără a fi luați prin surprindere cu schimbări și restricții radicale.

Sursă poză: Inquam Photos / George Calin

„Este de neînțeles că, deși am văzut zilnic o creștere importantă a numărului de cazuri de infectare, și era evident că această tendință va continua, la nivelul Capitalei nu a existat un plan coerent, comunicat în termeni clari, astfel încât populația să fie pregătită și să știe la ce să se aștepte.

Atitudinea Prefectului Capitalei și modul în care acesta a reacționat sunt inacceptabile și nu trebuie să rămână fără urmări”, a spus Iohannis.

Președintele a fost întrebat de un jurnalist dacă se ia în calcul demiterea prefectului sau ar fi fost potrivit ca el însuși să demisioneze. Klaus Iohannis a oferit un răspuns ambiguu, lăsând de înțeles că se vor lua măsuri în acest sens.

„Asta rămâne de văzut în detaliu, dar lucrurile nu pot rămâne așa, oamenii au dreptul să fie inormați, să se pregătească.

Nu cred că familiile din București cu copii au fost foarte încântate să afle duminică seara că până marți să caute soluții în condițiile în care școlile vor fi închise și cursurile se vor desfășura doar online.

Pentru a putea stopa epidemia de COVID-19, este nevoie de un efort național. Cetățenii sunt partenerii autorităților, iar autoritățile au obligația de a-i respecta și de a-i trata ca atare.

Asta înseamnă, printre altele, comunicarea clară și unitară a deciziilor, informarea din timp și predictibilitate atunci când sunt necesare restricții care le afectează viața cetățenilor”, a concluzionat președintele, potrivit digi24.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI