Klaus Iohannis a semnat decretul. Ce români vor primi mai mulți bani de azi

Klaus Iohannis a semnat decretul. Ce români vor primi mai mulți bani de azi
Klaus Iohannis a semnat decretul

Klaus Iohannis, președintele țării, a promulgat azi actul normativ pentru modificarea și completarea Legii 270/2015 în ce privește statutul rezerviştilor voluntari, a transmis Administraţia Prezidenţială. Astfel, prin această lege, creşte nivelul de remuneraţie pentru rezerviştii voluntari.

Klaus Iohannis a semnat decretul

Acest act normativ inițiat de Guvern are scopul de a crește atractivitatea serviciului militar în calitate de rezervist voluntar, prin creșterea nivelului de remunerare, dar și prin eliminarea unor obligații ori constrângeri.

Așadar, rezerviștii voluntari beneficiază de indemnizație de instalare egală cu solda de funcție. La aceasta se adaugă solda de grad și solda de comandă, după caz, care se acordă la semnarea fiecărui contract cu durata de minim trei ani.

„Rezerviştii voluntari, în perioada în care nu participă la instruire sau la misiuni, sunt menţinuţi în sistemul public de pensii, în sistemul asigurărilor sociale de sănătate şi în sistemul asigurărilor de şomaj, beneficiază lunar de indemnizaţie în cuantum de 30% din sumă, reprezentând solda de funcţie în care sunt încadraţi conform contractului încheiat, la care se adaugă solda gradului deţinut”, potrivit actului normativ.

De asemenea, rezerviștii care nu respectă angajamentul și întrerup instruirea inițială din motive imputabile lor se obligă să plătească cheltuielile efectuate pentru instruirea inițială, a mai indicat și sursa citată. De asemenea, pe durata participării la instruire sau la misiuni, rezerviștilor militar li se interzice exercitarea drepturilor prevăzute de dispoziţiile art. 28 din Legea 80/1995 în ce privește statutul cadrelor militare.

„Rezerviştii voluntari pot fi concentraţi sau mobilizaţi pentru participarea la instruire sau îndeplinirea unor misiuni în ţară şi în afara teritoriului statului român, potrivit obligaţiilor asumate de România prin tratate internaţionale”, a mai indicat sursa menţionată.

Ce mesaj a transmis Klaus Iohannis cu ocazia sărbătorilor pascale

Înainte de Paște, Klaus Iohannis a transmis un mesaj pentru români.

„Ne regăsim în taina sfântă a celei mai mari sărbători creștine, o celebrare a vieții și a speranței. Miracolul Învierii ne aduce mereu împreună, fie că ne aflăm pe meleagurile natale sau peste hotare. Și în acest an, credința ne rămâne la fel de puternică, chiar dacă nu putem fi încă alături de toți cei dragi din cauza pandemiei de COVID-19, care continuă să afecteze întreaga lume”, a fost mesajul președintelui, la data de 1 mai 2021.

„Responsabilitatea celor care respectă măsurile de protecție împotriva răspândirii virusului, dedicarea și sacrificiile celor care luptă în prima linie pentru a-și salva semenii, munca tuturor celor care fac societatea să funcționeze – toate acestea stau mărturie că forța națiunii noastre este de nezdruncinat. Împreună, cu răbdare și tărie sufletească, vom depăși această teribilă perioadă și ne vom recăpăta normalitatea care ne-a lipsit atât de mult.

Vă urez tuturor ca Sfintele Paști să vă aducă sănătate și pace în suflete. Hristos a înviat”, le-a transmis Klaus Iohannis tuturor românilor, cu ocazia sărbătorilor de Paște.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI