Klaus Iohannis a semnat. Ce decret intră în vigoare de azi

de: Ștefan R. Apostol
16 12. 2020

Alegerile Parlamentare de anul acesta au adus mai multe surprize. Unele dintre ele neașteptate, iar altele devenit adevărate drame pentru partidele care au pierdut un loc în noul Parlament. Astăzi, Președintele Klaus Iohannis a semnat un decret important, prin care convoacă noul format Parlament. Noul decret deja a generat reacții din partea unor partide, unii anunțând boicotarea ședinței din 21 decembrie.

Klaus Iohannis convoacă noul Parlament pe 21 decembrie

Noul Parlament al României, cu noii săi senatori și deputați, nu aveae încă legitimitatea, conform legilor în vigoare. Însă acest aspect avea să se schimbe după comunicatul dat de BEC cu rezultatele finale ale alegerilor din 6 decembrie.

Ca procedură logică, după definitivarea numărării votului, Președintele Klaus Iohannis avea de semnat un decret de convocare a noului Parlament. Astfel că, astăzi 16 decembrie, Iohannis a semnat decretul. Convocarea noii formule de Parlament a fost decisă prin decret pentru data de 21 decembrie, începând cu ora 12:00.

”Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a semnat miercuri, 16 decembrie a.c., decretul privind convocarea Parlamentului României, ales la data de 6 decembrie 2020m în ziua de luni, 21 decembrie 2020, ora 12:00, la Palatul Parlamentului”, a transmis Administraţia Prezidenţială.

Conform comunicatului dat de către BEC cu privire la repartizarea în cele două camere din Parlament, semnarea decretului de către Klaus Iohannis este procedura logică, conformă legislației și Constituției României.

Partidele politice anunță boicotul ședinței din Parlament

Nici nu a fost anunțată decizia Președinetului Iohannis, că deja o parte din partidele politice intrate în Parlament anunță boictoul ședinței de luni, 21 decembrie. Nemulțumiții, alianța USR-PLUS, PSD, și chiar imprevizibila alianță AUR au anunțat că vor boicota ședința, pe fondul eșuării negocierilor pentru formarea unui nou Guvern legitim.

PNL și USR-PLUS au reușit să nu cadă de acord asupra unui viitor Guvern, și, PSD a pățit la fel. Propunerea acestora pentru un Guvern de Uniune Națională nu a fost acceptată de Klaus Iohannis, acesta declarnd la finalul zilei că totul a fost un eșec.

Conform BEC, s-au finalizat alocările mandatelor în cele două camere ale Parlamentului, după cum urmează:

Senat

 

  • PSD: 47 senatori
  • PNL: 41 senatori
  • Alianța USR PLUS: 25 senatori
  • Alianța AUR: 14 senatori
  • UDMR: 9 senatori

Totalul mandatelor: 136 de mandate de senatori, pe fiecare circumscripție electorală.

 

Camera Deputaților

 

  • PSD: 110 deputaţi
  • PNL: 93 de deputați
  • Alianța USR PLUS: 55 de deputați
  • Alianța AUR: 33 de deputați
  • UDMR: 21 deputați

Totalul mandatelor: 312 de mandate de deputați, pe fiecare circumscripție electorală.