Klaus Iohannis a promulgat legea pentru șoferi. Cum poți vorbi la telefon dacă ești la volan

Klaus Iohannis a promulgat legea pentru șoferi. Cum poți vorbi la telefon dacă ești la volan. Sursa foto: noobz.ro

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, vineri, legea care permite şoferilor să vorbească la telefon în timp ce conduc, dacă aceştia au dispozitiv de tip „mâini libere”.

Klaus Iohannis a promulgat legea pentru șoferi. Cum poți vorbi la telefon dacă ești la volan

Şoferii vor putea conduce şi vorbi la telefon, în acelaşi timp, dacă au aparat de tip „mâini libere”. Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea conform căreia este interzisă folosirea telefonului mobil în cazul în care nu există un dispozitiv „mâini libere„.

Până la această modificare adusă legii, șoferilor le era interzisă interzisă folosirea telefonului mobil în mers, indiferent dacă aveau sau nu dispozitiv handsfree.

Ordonanţa Guvernului privind circulaţia pe drumurile publice prevedea că, în timpul conducerii pe drumurile publice a unui vehicul aflat în mişcare, conducătorului acestuia îi este interzisă ţinerea în mână sau folosirea cu mâinile în orice mod a telefonului mobil sau a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcţia de înregistrare ori redare text, foto sau video.

Klaus Iohannis a promulgat legea pentru șoferi. Cum poți vorbi la telefon dacă ești la volan
Klaus Iohannis a promulgat legea pentru șoferi. Cum poți vorbi la telefon dacă ești la volan. Sursa foto: bazava.ru

Legea promulgată vineri introduce prevederea potrivit căreia „conducătorilor de vehicule le este interzisă folosirea telefoanelor mobile atunci când aceştia se află în timpul deplasării pe drumurile publice, cu excepţia celor prevăzute cu dispozitive tip mâini libere”.

În plus, au fost modificate două texte din ordonanţă, în sensul permiterii autobuzelor de a circula, în regim de urgenţă, pe calea de rulare a tramvaiului.

Astfel, potrivit noilor texte, constituie contravenţii şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa I de sancţiuni „nerespectarea obligaţiei conducătorului de vehicul, cu excepţia conducătorului de autovehicul destinat transportului public de persoane prin servicii regulate, de a lăsa liber tramvaiul la apropierea acestuia, când drumul are o singură bandă„.

De asemenea, se constituie contravenţie şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a II-a de sancţiuni „nerespectarea obligaţiei de către conducătorul vehiculului, cu excepţia conducătorului de autovehicul destinat transportului public de persoane prin servicii regulate, de a circula pe un singur şir, indiferent de direcţia de deplasare, într-o intersecţie în care circulă şi tramvaie şi de a lăsa liber traseul tramvaiului atunci când spaţiul dintre şina din dreapta şi trotuar nu permite circulaţia pe două şiruri„.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI