Jurnaliști arestați în timp ce transmiteau LIVE de la fața locului. Scene incredibile

Jurnaliști arestați în timp ce transmiteau LIVE de la fața locului. Scene incredibile
Jurnaliști arestați în timp ce transmiteau LIVE de la fața locului. Scene incredibile

Statul american Minneapolis este sub asediu, după ce lucrurile au degenerat în adevărate conflicte de stradă cu autoritățile, ca urmare a controversatului caz George Floyd. Tensiunile din ultimele 72 de ore au determinat și reacții absurde ale poliției statale, rezultatul fiind arestarea unei echipe de jurnaliști care relatau, pașnic, de la fața locului.

Jurnaliști arestați în timp ce transmiteau LIVE de la fața locului

Pentru a înțelege reacția poliției statale din Minneapolis referitoare la echipa jurnaliștilor de la CNN, trebuie să ne întoarcem puțin în timp și să relatăm cursul evenimentelor. George Floyd, un bărbat negru în vârstă de 46 de ani, a murit după ce a cerut ajutor în timp ce un ofițer de poliție și-a pus genunchiul pe gâtul acestuia pentru a-l fixa, neînarmat și încătușat, la pământ. Moartea sa a stârnit revoltă și proteste în toată țara, iar demonstrațiile din statul Minneapolis degenerând în conflicte de stradă cu reprezentanții poliției statale.

Conform presei americane, Departamentul de poliție a declarat că ofițerul de poliție din Minneapolis implicat în cazul George Floyd a avut 18 plângeri anterioare împotriva sa, dar cu toate astea nu s-au luat niciun fel de măsuri administrative. Tot acest nefericit incident a pornit de la o presupusă reclamație asupra unui delic în desfășurare, la fața locului deplasându-se un echipaj de poliție. În primă fază, în declarațiile ofițerilor implicați, se spunea că suspectul, George Floyd, ar fi fost sub influența băuturilor alccolice și că ar fi luat parte la presupusul delict.

Ceea ce a urmat, din păcate, a degenerat, totul fiind filmat și postat public. Videoclipul îi arată pe ofițeri și pe bărbatul aflat la pământ, iar unul dintre polițiști cu genunchiul pus pe gâtul bărbatului. Videoclipul nu a surprins ce a dus la arestare sau ce a descris poliția drept că bărbatul s-ar fi opus arestării. ”Vă rog, nu pot să respir”, a spus bărbatul, urlând câteva minute înainte să tacă.

Jurnaliști arestați în timp ce transmiteau LIVE de la fața locului. Scene incredibile
Jurnaliști arestați în timp ce transmiteau LIVE de la fața locului. Scene incredibile

Cei patru polițiști din Minneapolis au fost concediați pentru implicarea lor în moartea lui George Floyd,  iar cei de la FBI investighează incidentul, aceștia condamnând comportamentul polițiștilor. Moartea lui George Floyd, în vârstă de 46 de ani, a atras sute de oameni pe străzile Minneapolisului marți. Protestatarii, mulți purtând măști pe față, au ținut semne „Nu pot respira” și au scandat împreună lângă locul incidentului de luni. Mai târziu, seara, poliția a încercat să împrăștie mulțimile din afara secției 3 a Poliției Minneapolis, după ce a fost spulberată o fereastră de sticlă, a declarat John Elder, directorul oficiului de informații publice pentru departamentul de poliție.

Protestele au mers în continuare și s-au răspândit în aproapte toată țara, iar în Minneapolis s-a ajuns la conflict direct între protestatari și forțele de ordine. Deplasați la fața locului au fost și o echipă de 4 jurnaliști ai celebrului canal de știri american, CNN, este vorba de corespondetul CNN, Omar Jimenez și cei trei colegi ai săi.

Echipa CNN a fost arestată în timp ce făceau un reportaj live de televiziune vineri dimineață în Minneapolis, și apoi eliberați aproximativ o oră mai târziu, în timp ce echipa a acoperit protestele în curs.  Poliția de stat l-a reținut pe corespondentul CNN, Omar Jimenez, producătorul său și fotoreporterul său, la scurt timp după ora 5:00 CT (6 a.m. ET), în timp ce Jimenez făcea un LIVE direct de pe o stradă la sud de centrul orașului, în apropierea locului în care a fost declanșat anterior un incident cu polția.

Scene incredibile

Jimenez putea fi văzut ținând legitimația CNN identificându-se ca reporter și spunând ofițerilor că echipajul se va muta oriunde au nevoie ofițerii. Un ofițer îl strânge de braț în timp ce Jimenez vorbea, apoi îl băgă în cătușe.

CNN team arrested by Minnesota police on live television

JUST IN: Minnesota police arrest CNN reporter and camera crew as they report from protests in Minneapolis. https://cnn.it/2Xcab9o

Publicată de CNN pe Vineri, 29 mai 2020

Reprezentații forțelor de ordine ce i-au arestat pe cei de la CNN, au dat o declarație spunând că „În cursul curățării străzilor și restabilirea ordinului în Lake Street și Snelling Avenue, patru persoane au fost arestate de trupe de patrulare de stat, inclusiv trei membri ai unui echipe CNN. Cei trei au fost eliberați odată ce au fost confirmați ca fiind membri ai mass-media. „

CNN a contestat caracterizarea poliției de stat într-o declarație pe Twitter, declarând că: „Acest lucru nu este exact, echipajul nostru CNN s-a identificat, la televiziunea în direct, imediat ca jurnaliști. Mulțumim Minnesota @GovTimWalz pentru acțiunea sa rapidă în această dimineață pentru a ajuta la eliberarea echipajului nostru.”

Un alt reporter CNN a fost „tratat mult diferit”

Josh Campell, de la CNN, care se afla și el în zonă, dar nu stătea cu echipajul aerian, a spus că, de asemenea, a fost abordat de poliție, dar i s-a permis să rămână. „M-am identificat … mi-au spus: OK, ai voie să te afli în zonă. Am fost tratat mult diferit decât a fost (Jimenez)”, a povestit Campbell, care este alb, Jimenez este negru și latin.

„Un reporter CNN și echipa sa de producție au fost arestați în această dimineață la Minneapolis pentru că și-au făcut treaba, în ciuda identificării – o încălcare clară a drepturilor lor de Primul amendament. Autoritățile din Minnesota, inclusiv guvernatorul, trebuie să elibereze imediat cei trei angajați ai CNN”, CNN a declarat  la scurt timp după arestarea lor.

Fostul comisar al poliției din Philadelphia, Charles Ramsey, analist al poliției din CNN, a declarat că arestarea nu are sens.
„Politia de stat va avea multe de raspuns pentru aceasta arestare aici. (Jimenez este) stând acolo … îi poți vedea legitimația. Doar mută-l acolo unde vrei să fii. Ar trebui să aibă o zonă desemnată (media) și să le spună să se mute în acea zonă”, a spus Ramsey.

Peste 100 de ofițeri de poliție de stat cu armuri corporale și echipamente anti-revolte au ajuns cu puțin timp înainte de ora 17.00 CT și s-au aliniat în apropierea zonei în care se afla echipajul CNN, în apropierea clădirii de pe strada Lake Lake.

 

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI