Dumitru Țiplea, prefectul judeţului Bihor, a semnat ordinele de demitere din funcții pentru 175 de aleşi locali care candidează la alegerile din 27 septembrie din partea altor formaţiuni politice decât cele de pe listele cărora au fost aleşi. Sunt vizați 170 de consilieri şi 5 primari.
Prefectul județului Bihor, Dumitru Țiplea, a demis 175 de primari și consilieri. Aleșii locali demiși de prefectul din Bihor mai candidează la câte un mandat la alegerile locale 2020, care vor avea loc pe 27 septembrie, dar din partea altor formațiuni politice decât cele cu care au reușit să câștige alegerile locale trecute.
Potrivit Prefecturii Bihor, au fost semnate ordinele de încetare a mandatelor pentru 170 de consilieri locali şi 5 primari, din totalul de aproximativ 1.350 de aleşi locali ai judeţului Bihor.
„Prefectul Dumitru Ţiplea a emis ordinele privind încetarea mandatelor pentru 175 de aleşi locali din judeţul Bihor care candidează la alegerile din 27 septembrie din partea altor formaţiuni politice decât cele de pe listele cărora au fost aleşi.
Precizăm că, în conformitate cu Legea partidelor politice nr. 14/2003, înscrierea unei persoane într-un alt partid politic constituie de drept demisie din partidul al cărui membru a fost anterior”, a transmis, joi, 17 septembrie, Prefectura Bihor, printr-un comunicat de presă.
Prefectul Bihorului, susține, potrivit Codului administrativ, că mandatul de primar încetează din momentul în care alesul se mută cu arme și bagaje la o altă formațiune politică decât cea din care a fost ales inițial.
„În consecinţă, conform Codului administrativ, mandatul primarului încetează de drept în cazul pierderii calităţii de membru al partidului politic sau al organizaţiei minorităţii naţionale pe a cărei listă a fost ales iniţial. Prevederile legale menţionate se aplică şi în cazul consilierilor locali, respectiv judeţeni, a căror calitate de consilieri încetează de drept înainte de expirarea la termen a mandatului, în cazul pierderii calităţii de membru al partidului politic sau al organizaţiei minorităţilor naţionale“, se mai arată în comunicatul prefecturii Bihor.
Astfel, din cele 101 unităţi administrativ-teritoriale (UAT) situate la nivelul judeţului Bihor, situaţiile de încetare de drept a mandatelor se aplică în 31 de UAT-uri pentru câte un ales local, în 28 de UAT-uri pentru 4 sau mai puţini aleşi locali și în 9 UAT-uri pentru mai mult de 4 aleşi locali. De asemenea, în 33 de UAT-uri nu există astfel de situaţii.
„Pentru a asigura continuitatea activităţii administraţiilor publice locale, în notificarea emisă ieri prefectul Dumitru Ţiplea a adus în vedere autorităţilor locale obligativitatea demarării procedurilor pentru validarea mandatelor de supleanţi care îndeplinesc condiţiile legale“, a mai transmis Prefectura.