Județele din România cu cele mai mari rate de infectare. Ce restricții au nevaccinații aici
În momentul de față, județul cu cea mai mare rată de infectare din țară este Satu Mare. Incidența a urcat până la 3,28 la mie. Pe locul doi se află județul Ilfov, cu o rată de infectare de 3,06.
Județul cu cea mai mare rată de infectare
Rata de infectare, în județul Satu Mare, a urcat luni la 3,28 la mia de locuitori. Pe locul doi se află județul Ilfov, iar pe locul trei se situează județul Bistrița Năsăud. Cel din urmă se află în scenariul galben, cu o rată de infectare de 2,68 la mia de locuitori. Totodată, media națională a urcat la 1,87 la mia de locuitori.
Cele mai mici incidente s-au înregistrat în Covasna – 0,49 la mie, Harghita cu 0,6 și Buzău cu 0,66 la mia de locuitori. Potrivit Grupului de Comunicare Strategică, luni au fost înregistrate 3.342 noi cazuri de coronavirus.
Dintre decesele înregistrate, 67 de persoane au prezentat comorbidități, 8 pacienți morți nu au prezentat comorbidități, iar pentru alți 3 pacienți decedați nu au fost raportate comorbidități până în momentul de față.
Numărul total de persoane internate cu COVID-19 în unitățile de profil este de 7.884. Dintre acestea, un număr de 952 de pacienți sunt internați la ATI. Din totalul pacienților internați, 230 sunt minori. 210 sunt internați în secții și 20 sunt internați la ATI.
Ilfov este al doilea județ care intră în scenariul roșu
După Satu Mare, județul Ilfov este al doilea care intră în scenariul roșu în valul 4 al pandemiei. Incidența cazurilor cu coronavirus a ajuns la 3,06 la mie. Ca urmare, accesul la mai multe activități ar urma să se facă doar în baza certificatului verde, în baza unei hotărâri de guvern în acest sens, care a intrat în vigoare astăzi.
De asemenea, Capitala, alături de patru județe din România, au intrat în scenariul galben, unde incidența a trecut peste 1,5 la mia de locuitori.
În județele și localitățile cu o incidență a infectării între 3 și 6 la mie, accesul la anumite activități este permis doar în baza certificatului verde. Acesta atestă că o persoană a fost vaccinată, a trecut prin boală în ultimele 6 luni sau are un test COVID negativ.
Mai mult de atât, certificatul verde va fi obligatoriu, doar cu acesta este permis accesul în localuri, evenimente publice și private, restaurante, spectacole, concerte etc. Primul oraș în care certificatul verde a devenit obligatoriu este Timișoara. Decizia a venit după ce rata infectărilor a depășit pragul de trei la mia de locuitori.