Județele din România care vor primi până la 700 de milioane de lei. Cum intră în posesia banilor

de: Ionuț Vieru
18 05. 2022

Anumite județe din România vor putea beneficia de finanțări în valoare de 700 de milioane de lei prin schema destinată investițiilor în dezvoltare pentru companii. Ce județe vor primi această sumă?

Cele mai defavorizate regiuni din UE

Companiile vor să atragă cât mai mulți bani pentru dezvoltare, iar pentru acest lucru pot apela la schema de ajutor de stat reglementată de HG 807/2014, cu modificările anunțate recent, în baza HG 530/2022.

Aceasta este una dintre singurele măsuri cu sprijin nerambursabil destinat investițiilor în dezvoltare pentru companii, mai ales cele din zona de producție, a declarat Roxana Mircea, managing REI Finance Advisors pentru ecomedia.ro.

Cu ajutorul aceste schemei, județele din România pot fi eligibile pentru a primi o finanțare în valoare de 700 de milioane de lei. Companiile care pot solicita ajutor de stat în baza acestei scheme sunt întreprinderi nou-înființate, în activitate, IMM-uri sau companii mari, cu personalitate juridică.

Șapte regiuni din țara noastră se numără printre cele mai defavorizate din UE. Este vorba despre Nord-Vest, Centru, Nord-Est, Sud-Est, Sud-Muntenia, Sud-Vest Oltenia și Vest. Acestea au un PIB pe cap de locuitor de sub 75% din media UE, fiind eligibile pentru ajutor în temeiul derogării prevăzute la articolul 107 alineatul (3) litera (a) din TFUE (așa-numitele zone “A”), cu intensități maxime ale ajutorului pentru întreprinderile mari cuprinse între 30% și 60%.

Citește și: Se dau bani de la Stat pentru fermieri. Totul e în faza finală, câte sute de mii de euro vor primi

Județele care vor primit până la 700 de milioane de lei

19 județe din totalul de 41 vor putea beneficia de un sprijin nerambursabil de până la 60% din valoarea investiției, potrivit consultaților REI. Prin urmare, județele care vor beneficia de acești bani sunt: Botoșani, Suceava, Neamț, Bacău, Vaslui, Vrancea, Galați, Tulcea, Brăila, Buzău, Prahova, Ialomița, Călărași, Teleorman, Olt, Vâlcea, Gorj, Dolj și Mehedinți.

Până în momentul de față, REI a atras finanțări pentru investiții de peste 500 milioane de euro. Cea mai mare parte dintre acestea, adică 30%, fiind reprezentate de solicitări în baza schemei reglementare HG 807/2014.

„Doar în luna ianuarie am depus 15 proiecte, asta deoarece pe 5 februarie s-a închis sesiunea de depunere continuă. Ținta pentru anul acesta, odată cu redeschiderea HG 807, este să depunem peste 20 proiecte mari, cu valori intre 5 și peste 30 milioane euro”, a transmis Roxana Mircea.

Schema are ca și obiectiv creșterea numărului de angajați, stimularea investițiilor în zonele defavorizate economic și dinamizarea unor sectoare cheie ale economiei țări.