Jose Mourinho, performanță fabuloasă cu Roma. E unic în lume

Jose Mourinho, performanță fabuloasă cu Roma. E unic în lume
Antrenorul portughez Jose Mourinho a ajuns la 26 de trofee cucerite în întreaga sa carieră

Jose Mourinho, performanță fabuloasă cu Roma. „The Special One”, cum era supranumit tehnicianul portughez de 59 de ani, a arătat încă o dată de ce este „special”. AS Roma a cucerit aseară, la Tirana, trofeul Conference League, cea mai nouă competiție europeană intercluburi. Elevii lui Jose Mourinho s-au impus cu 1-0 în fața olandezilor de la Feyernoord Rotterdam.

Jose Mourinho, performanță fabuloasă cu Roma

Jose Mourinho, performanță fabuloasă cu Roma. Miercuri seară, la Tirana, AS Roma a câştigat prima ediţie a Conference League, după ce a învins în finală cu scorul de 1-0 echipa Feyenoord Rotterdam. Unicul gol al meciului a fost semnat de Nicolo Zaniolo, în minutul 32.

Partida a fost arbitrată de brigada din România avându-l la centru pe Istvan Kovacs, iar ca asistenți pe Vasile Marinescu şi Ovidiu Artene. Cei trei vor reprezenta țara noastră și la Cupa Mondială 2022 din Qatar. În lotul celor de la Feyenoord s-a aflat și portarul român Valentin Cojocaru, transferat în martie din Ucraina, de unde a fugit din cauza războiului.

E unic în lume

Jose Mourinho a adus Romei primul trofeu european, după cel din 1961, când giallorossi au cucerit Cupa Orașelor Târguri, devenită ulterior Cupa Cupelor. De asemenea, Roma este prima echipă italiană care câştigă un trofeu UEFA după Inter Milano în 2010 (Liga Campionilor), care era antrenată de Jose Mourinho.

Jose Mourinho a stabilit și câteva recorduri cu ocazia acestui succes. El a devenit primul antrenor din lume care reușește să câștige 4 competiții europene: Liga Campionilor, Cupa UEFA (înlocuită ulterior), Europa League și Conference League.

„Mou” a reușit să câștige cu Porto Cupa UEFA în 2003 și Liga Campionillor în 2004. Și-a trecut în cont o nouă Ligă cu Inter, în 2009, iar cu Manchester United a luat Europa League în 2016.

De asemenea, tehnicianul lusitan este primul antrenor care bifează o finală europeană cu 4 echipe diferite. În plus, este doar al doilea care câștigă 5 finale din tot atâtea jucate în Europa, după Giovanni Trapattoni, legendarul tehnician de la Juventus.

„Am scris istorie”

Jose Mourinho a izbucnit în lacrimi la finalul partidei. La conferința de presă ce a urmat, portughezul care i-a antrenat și pe Adrian Mutu, la Chelsea, dar și pe Cristi Chivu, la Inter, a lăsat modestia la o parte și a spus direct că „am scris istorie”

„Ultimele zile au fost dificile. O finală este o finală. A trebuit să iau câteva decizii importante, alături de staff-ul meu. Am fost nevoiți să facem câteva sesiuni de antrenamente secrete, trebuie să spun adevărul. Am ajuns aici, la Tirana, ca o familie, o familie care a reușit astăzi să depășească dificultățile. A doua repriză a fost grea pentru noi, dar ne întoarcem cu trofeul la Roma.

Le-au produs o bucurie fanilor Romei și am scris istorie. Acum ne concentrăm pe sezonul următor, să vedem ce putem face, ce pot oferi patronii acestui club, care au fost mereu sinceri”, a spus Mourinho, citat de digisport.ro.

Unde va antrena în sezonul următor

Jose Mourinho a apreciat că a avut o carieră, într-adevăr, specială. El a ținut să precizeze că va rămâne la gruparea capitolină și în următorul sezon.

„Cred că am avut o carieră specială. Să reușești să câștigi când toată lumea se așteaptă, când faci investiții pentru a câștiga e ceva, dar este ceva special să câștigi atunci când pare un obiectiv imposibil. Mi s-a spus că doar eu, Sir Alex Ferguson și Giovanni Trapattoni am câștigat trofee în trei decenii diferite. Mă simt cumva bătrân, dar este un lucru minunat pentru cariera mea.

Voi rămâne la Roma, fără îndoială. Chiar dacă au apărut niște zvonuri, eu nu vreau decât să rămân la Roma. Vreau să înțeleg ce vor patronii acestui club pentru sezonul următor. Cred că putem construi un proiect puternic aici, cu profesioniști”, a mai spus Mourinho.

AS Roma a cucerit primul său trofeu european, după ce a pierdut finala Cupei Campionilor Europeni în 1984 (contra lui Liverpool) și finala Cupei UEFA în 1991 (în faţa lui Inter Milano).