Joe Biden trimite trupe în România. Informații de ultimă oră despre amenințarea războiului Rusia – Ucraina

de: Anca Lupescu
02 02. 2022

Noi imagini din satelit dezvăluie amploarea consolidării militare a Moscovei. Imaginile vin la o zi după ce președintele ucrainean Volodymyr Zelenskyy a folosit o conferință de presă cu Boris Johnson pentru a avertiza că orice război nu se va limita la Rusia și Ucraina. „Acesta va fi un război european. Un război cu drepturi depline”, a spus el. Imaginile din satelit dezvăluie o consolidare a prezenței militare rusești în Crimeea și în vestul Rusiei, în timp ce tensiunile continuă să crească cu Ucraina.

Ce se întâmplă cu amenințarea războiului Rusia – Ucraina

Imaginile arată o creștere a numărului de corturi destinate să găzduiască trupe la mai multe baze rusești. Imagini anterioare din satelit au arătat că Rusia a desfășurat echipamente mari, precum vehicule militare, în bazele lor.

Acele fotografii nu arătau că trupe suplimentare erau trimise și în taberele din apropierea sau din interiorul graniței cu Ucraina sau că aceste tabere erau chiar pregătite pentru a primi soldați suplimentari. Printre acestea se numără bazele din Peninsula Crimeea, o zonă anexată ilegal de Rusia în 2014.

Imaginile publicate astăzi sunt primele de acest fel care arată acest lucru. Un purtător de cuvânt al Maxar, care a pus la dispoziție imaginile, a declarat:

„În ultimele două luni, echipamentele/unitățile militare au fost desfășurate la sau în apropierea unui număr de garnizoane și în zonele de antrenament militar existente în Rusia și Crimeea și adiacente la granița cu Ucraina.

Corturi pentru trupe și adăposturi pentru personal au fost văzute în aproape toate locațiile de desfășurare din Belarus, Crimeea și vestul Rusiei, ceea ce sugerează că unitățile sunt acum însoțite de trupe și că și-au crescut nivelul general de pregătire.”

Biden trimit trupe în România

Conform unor surse citate de CNN,  președintele Joe Biden a aprobat în mod oficial desfășurări militare suplimentare ale SUA în Europa de Est, inclusiv în România, iar Pentagonul ar trebui să anunțe miercuri dimineață că trupele vor fi desfășurate „în zilele următoare”.

Desfășurările sunt o dovadă de sprijin pentru aliații NATO care se simt amenințați de mișcările militare ale Rusiei în apropierea Ucrainei, au spus oficialii.

Se așteaptă ca Pentagonul să anunțe că mii de soldați americani suplimentari vor fi desfășurați în locații avansate din Europa. Desfășurările vor include aproximativ 2.000 de soldați americani în Polonia și alte câteva mii în țările din sud-estul NATO, inclusiv în România, au precizat sursele citate.

Statele Unite au plasat 8.500 de soldați din SUA în stare de alertă sporită în cazul în care va fi chemată o forță de reacție a NATO și va fi nevoie rapid de forțe americane. Dar SUA și NATO au deja zeci de mii de alte trupe în Europa la care pot apela pentru orice desfășurare suplimentară către aliații din Europa de Est; unele dintre trupele care vor fi desfășurate în curând sunt deja staționate în Europa, au spus sursele, în timp ce altele vor proveni de la cele din SUA care sunt deja în stare de alertă sporită.

Trupele vor acționa pe bază bilaterală cu țările gazdă, întrucât NATO nu a activat încă o forță de răspuns multinațională.