Joe Biden, alertă de ultimă oră către președintele Ucrainei! E crunt: ce va face Putin până vineri

Joe Biden, alertă de ultimă oră către președintele Ucrainei! E crunt: ce va face Putin până vineri

Preşedintele american, Joe Biden, l-a avertizat pe conducătorul Ucrainei, Volodimir Zelenski, că Rusia, sub mâna lui Vladimir Putin, pregătește o invazie la scară largă în următoarele două zile, au dezvăluit doi oficiali americani din domeniul informaţiilor. Ce include evaluarea Pentagonului și ce sancțiuni se impun în urma summitului de urgenţă al UE, afli în continuare.

Joe Biden, alertă de ultimă oră către președintele Ucrainei!

Volodimir Zelenski a fost informat de către Joe Biden cu privire la faptul că Rusia plănuiește o invazie masivă în următoarele 48 de ore, potrivit declarațiilor făcute de doi oficiali americani din domeniul informaţiilor. Evaluarea Pentagonului include lovituri aeriene ruseşti, rachete de croazieră, dar şi invazie terestră.

„Preşedintele Ucrainei a fost avertizat de Joe Biden că este foarte probabil ca Rusia să înceapă o invazie în 48 de ore, pe baza informaţiilor americane“, a declarat oficialul american pentru „Newsweek“.

Oficialul american a adăugat următoarele: „Rapoartele observatorilor de aeronave indică faptul că Rusia a încălcat spaţiul aerian ucrainean mai devreme astăzi, zburând cu posibile avioane de recunoaştere pentru o scurtă perioadă deasupra Ucrainei“.

Totodată, o sursă apropiată de guvernul lui Zelenski a confirmat că un astfel de avertisment a fost primit. După cum spuneam și mai sus, informația a fost validată și de un al doilea oficial american din cadrul serviciilor de informaţii, care a ținut să sublinieze caracterul cuprinzător al operaţiunii militare pe care Pentagonul o anticipează din partea lui Vladimir Putin.

Citește și: Donald Trump își exprimă admirația supremă pentru strategia lui Vladimir Putin: „Cât de deștept este“. Ce critici îi aduce lui Joe Biden

E crunt: ce va face Putin până vineri

Acesta a afirmat că invazia nu va include numai o avansare dinspre regiunea Donbas, controlată de rebelii proruşi de la Moscova, ci și o „împingere majoră“ spre capitala Ucrainei, Kiev, de la graniţa nordică cu Belarus, unde trupele ruseşti au extins exerciţiile comune cu aliatul lor recent.

Potrivit celui de-al doilea oficial american, operațiunea va debuta cu un atac cibernetic, care va fi urmat de o invazie terestră ce va avea loc probabil noaptea.

Ambii oficiali susțin însă că planurile lui Putin s-ar putea modifica în funcţie de evoluţiile zilnice.

Miercuri, președintele american a transmis că administraţia sa va impune sancţiuni Nord Stream 2 AG, compania responsabilă cu construirea gazoductului rus Nord Stream 2.

„Astăzi am cerut administraţiei să impună sancţiuni Nord Stream 2 AG şi directorilor acesteia. Aceşti paşi reprezintă o altă parte a tranşei noastre iniţiale de sancţiuni ca răspuns la acţiunile Rusiei în Ucraina“, a spus Joe Biden într-un comunicat publicat de Casa Albă.