Joe Biden a anunțat cine a provocat tragedia de la spitalul din Gaza. Nu a fost Israel

de: Ștefan R. Apostol
18 10. 2023

Luptele din zona Fâșia Gaza continuă, iar informațiile despre ultimele evenimente au avut deja reacții la nivel internațional. Autoritățile palestiniene spun că în atacul de la spitalul Al-Ahli din Gaza a dus la moartea a sute de persoane, dând vina pe bombardamentele israeliene. De cealaltă parte, Joe Biden a anunțat cine a provocat tragedia de la spitalul din Gaza, spunând că nu a fost Israel.

Autoritățile palestiniene dau vina pe Israel pentru morții de la spitalul Al-Ahli Baptist

Oficialii palestinieni afirmă că sute de persoane au fost ucise în cursul ziei de ieri, 17 octombrie, de o explozie masivă la spitalul Al-Ahli din Gaza.

Citește despre: Ultimatul dat de Israel a expirat: Gaza va fi atacată pe uscat, pe mare şi din aer. ”Ţara Sfântă” îşi recunoaşte greşeala: nu a anticipat atacul Hamas

În tot acest timp preocupările umanitare cresc din cauza lipsei de alimente, combustibil și electricitate pentru populația enclavei din partea Israelului.

Spitalul baptist Al-Ahli adăpostea mii de persoane strămutate când a fost bombardat marți, a declarat Ministerul palestinian al Sănătății într-un comunicat. Multe victime se află încă sub dărâmături, a adăugat acesta.

Peste 500 de morți în atacul asupra spitalului baptist din Gaza

Oficialii palestinieni au acuzat raidurile aeriene israeliene în curs de desfășurare pentru incidentul letal. Însă Forțele de Apărare ale Israelului au negat  orice implicare în atacul asupra spitalului, dând vina în schimb pe o ”lansare eșuată de rachetă” de către gruparea palestiniană Jihadul Islamic, un grup militant islamist rival din Gaza.

„Nu am lovit acel atac și că informațiile pe care le avem sugerează că a fost o lansare eșuată de rachetă de către Jihadul Islamic și vreau să adaug, în mod categoric, că nu lovim în mod intenționat nicio instalație sensibilă, nicio instalație sensibilă, și cu siguranță nu spitale”, a declarat locotenent-colonelul Jonathan Conricus pentru CNN.

Află detalii despre: Iranul, avertismentul momentului către Israel. Cum va acționa în cazul unui atac asupra Fâșiei Gaza

Gaza se află sub asediul Israelului de mai bine de o săptămână, ca răspuns la incursiunea mortală a Hamas, grup militant islamist care controlează enclava de coastă, unde locuiesc 2,2 milioane de persoane. Între timp, spitalele se străduiesc să se ocupe de răniții de pe întreg teritoriul, funcționând în condiții de lipsă de electricitate și apă.

Reacții la nivel înalt după bombardamentul spitalului din Fâșia Gaza

Deși nu se știe nici la această oră numărul exact al victimelor în urma exploziei, reacțiile occidentale au apărut imediat, printre acestea cele ale președintelui francez, Emmanuel Macron:

”Nimic nu poate justifica lovirea unui spital. Nimic nu poate justifica atacarea civililor.

Franța condamnă atacul asupra spitalului arab Al-Ahli din Gaza, care a făcut atâtea victime palestiniene.

Gândurile noastre sunt alături de aceștia. Trebuie să se facă toată lumina asupra circumstanțelor.”a scris președintele francez, Emmanuel Macron, pe Twitter.

Citește și: ”O zi de furie fără precedent”. Hezbollah amenință Israel după ce sute de oameni nevinovați au murit în tragedia de la spitalul din Gaza

O altă reacție pe tema atacului a avut și Ursula von der Leyen, care a criticat dur acuzațiile palestiniene la adresa Israelului:

„Nu există nicio scuză pentru a lovi un spital plin de civili. Trebuie stabilite toate faptele, iar cei responsabili trebuie să fie trași la răspundere”, a declarat Ursula von der Leyen în cadrul sesiunii plenare a Parlamentului European.

Joe Biden a anunțat cine a provocat tragedia de la spitalul din Gaza

În plin conflict între gruparea Hamas și armata israeliană, președintele american Joe Biden a surprins pe toată lumea cu anunțata vizită neprogramată la Tel Aviv, astfel arătând încă odată determinarea SUA de a ajuta statul israelian în această situație de criză.

”În timp ce călătoria va reprezenta o demonstrație dramatică de sprijin pentru Israel, care pregătește ultima etapă a răspunsului său la atacurile Hamas de săptămâna trecută, va fi, de asemenea, cea mai puternică presiune a lui Biden pentru a ușura suferința civililor și pentru a le permite celor care doresc să părăsească Gaza.

Această misiune a devenit mai complicată marți, când Biden era pe cale să decoleze cu Air Force One spre regiune – un summit planificat cu regele Abdullah al II-lea al Iordaniei, președintele egiptean Abdel Fattah el-Sisi și președintele Autorității Palestiniene Mahmoud Abbas a fost anulat după ce o explozie la Spitalul Baptist Al-Ahli din orașul Gaza a ucis sute de persoane.”, spun analiștii, conform CNN.

Dar, asta nu este tot, în cadrul întâlnirii fulger cu premierul israelian, Joe Biden a anunțat cine a provocat tragedia de la spitalul din Gaza.

Citește și: Joe Biden, apel disperat privind atacurile plănuite de Israel: ”Ar fi o mare greșeală să ocupe Gaza”. Ce spune despre distrugerea grupării HAMAS

Aflat la Te Aviv, în conferința de presă comună, susținută cu premierul israelian Benjamin Netanyahu, președintele american a declarat că este „trist și indignat de explozia de la spital făcută de cealaltă echipă”.

„Pe baza a ceea ce am văzut, se pare că a fost făcută de cealaltă echipă, nu de voi.

Dar sunt mulți oameni care nu sunt siguri, așa că trebuie să depășim o mulțime de lucruri”, i-a spus Biden premierului israelian, la conferința de presă.

Președintele SUA, Joe Biden a declarat astăzi, în cadrul aceleiași conferințe de presă, că Washingtonul va oferi Israelului tot ce are nevoie pentru a se apăra, părând în același timp să accepte afirmația Israelului că o explozie la spitalul din Gaza a fost cauzată de un tir de rachetă palestinian eșuat.

Vezi și: Joe Biden a ajuns în Israel. Schimbările pe care președintele american vrea să le facă în cadrul războiului

Biden a mai spus că gruparea Hamas a fost mai rău decât Statul Islamic pentru uciderea civililor israelieni în atacul surpriză din 7 octombrie, pe care președintele l-a caracterizat drept „măcel„, accentuând faptul că Hamas ”a comis rele și atrocități care fac ca Isis să fie oarecum mai rațional”.

Benjamin Netanyahu față în față cu Joe Biden: ”Peste 1.400 de israelieni au fost uciși”

În urma atacului din 7 octombrie, dar și în zilele următoare, numărul celor uciși sau luați ostatici de către grupara Hamas a crescut. Pe de altă parte, organimsele internaționale vorbesc de un număr important de civili palestinieni din Fâșia Gaza uciși de bombardamentele armatei israeliene în aceste săptămâni.

În cadrul aceleiași conferințe de astăzi, premierul israelian a declarat că ”peste 1.400 de israelieni au fost uciși, poate mai mulți, au fost uciși în timpul atacului Hamas”.

”Peste 1.400 de israelieni au fost uciși, poate mai mulți, au fost uciși în timpul atacului Hamas” – Benjamin Netanyahu

În același timp, Netanyahu a mulțumit SUA pentru ”sprijinul și angajamentul dumneavoastră ferm de a ne oferi instrumentele de care avem nevoie pentru a ne apăra”, afirmând că este prima vizită în Israel ”a unui președinte american în timpul unui război„.

Află despre: Vladimir Putin, prima discuție purtată cu premierul israelian, Benjamin Netanyahu, despre războiul cu Hamas. Mesajul transmis de Rusia

Anterior, purtătorul de cuvânt al IDF, Daniel Hagari, a prezentat ceea ce Israelul susține că este o dovadă că ”explozia devastatoare de la spitalul al-Ahli al-Arabi a fost cauzată de o rachetă ratată din interiorul Gaza, lansată de Jihadul Islamic”.

Daniel Hagari a declarat că propulsia rachetei s-a aprins și a provocat explozia și că imaginile de la fața locului au arătat că aceasta nu ar fi putut fi cauzată de bombardamentele israeliene asupra Fâșiei Gaza.

Autoritățile din Gaza au estimat la 300 de morți la spital și au declarat că peste 3.000 de palestinieni au fost deja uciși în Fâșia Gaza de când Israelul a lansat seria de lovituri de represalii după 7 octombrie.