Jocurile Olimpice 2020, deschise oficial! Cum a defilat delegația României

de: Gabriel Peneș
23 07. 2021

Jocurile Olimpice 2020 au fost deschise oficial printr-o ceremonie ce s-a desfășurat pe Stadionul Național din Tokio. Evenimentul a fost plin de culoare și dinamism, în ciuda lipsei spectatorilor din tribune. Delegația României s-a aflat printre cele 208 de state care au defilat sub privirile împăratului Japoniei, Naruhito și ale altor aproape 1.000 de invitați speciali. Țara noastră participă la cea de-a 32-a ediție a JO cu 101 sportivi, ce vor concura la 17 discipline.

Jocurile Olimpice 2020, deschise oficial!

Jocurile Olimpice 2020 au fost deschise oficial printr-o ceremonie spectaculoasă, în ciuda situației dificile generate de pandemie. Spectacolul oferit de gazde s-a remarcat prin dinamism și culoare, el punctând momente din istoria Japoniei. Ceremonia s-a desfășurat în absența spectatorilor, dar în tribune s-au aflat aproximativ 950 de oficiali și invitați speciali. La eveniment a fost prezent împăratul Japoniei, Naruhito, cel de-al 16-lea cap încoronat ce participă la deschiderea unei ediții a Olimpiadei.

Ceremonia a cuprins tradiționala defilare a sportivilor din delegațiile țărilor participante. Conform cutumei, prima a intrat delegația Greciei, țara unde a luat naștere Olimpiada, iar ultima a fost cea a țării gazdă, Japonia. Sportivii din 208 de națiuni au umplut treptat spațiul creat pe gazonul stadionului din Tokio. A fost o etalare de bucurie, în ciuda situației sanitare și a restricțiilor, dar și de optimism. De altfel, deviza acestei Olimpiade este „Uniți prin emoție”.

Cum a defilat delegația României

Defilarea a prilejuit și un spectacol vestimentar, multe țări alegând să intre în arenă purtând costume tradiționale, specifice lor. Intrarea delegațiilor s-a făcut în ordinea alfabetului japonez și nu a celui latin, astfel că România a fost abia a 200-a națiune care și-a făcut apariția pe stadion. O mică dezamăgire a fost îmbrăcămintea sportivilor din Team Romania. În timp ce delegația Moldovei a apărut purtând faimoasele ii românești, cea a României a preferat un echipament sportiv.

În ultimul moment, canotoarea Simona Radiș a înlocuit-o pe Mădălina Bereș ca purtătoare de drapel. Motivul a fost reprezentat de schimbarea orei de desfășurare a curselor de canotaj în care e implicată Bereș. Programate inițial pentru duminică, acestea au fost reprogramate pentru sâmbătă dimineață, din cauza prognozei meteo nefavorabile. Astfel, Simona Radiș a fluturat tricolorul românesc alături de înotătorul Robert Glință. Ei au fost urmați de majoritatea membrilor delegației țării noastre.

Defilarea sportivilor a fost urmată de un alt moment artistic, apoi, pe marele stadion japonez, au răsunat acordurile piesei lui John Lennon, „Imagine”, un simbol etern al păcii, unității și nediscriminării. A fost depus jurământul sportivilor, după care au urmat discursurile mai multor oficiali. Împăratul Naruhito a declarat deschisă cea de-a 32-a ediție a Jocurilor Olimpice. Flacăra olimpică a fost aprinsă de jucătoarea de tenis Naomi Osaka, cel mai cunoscut sportiv nipon la nivel mondial. Flacăra nu se va stinge până pe 8 august, data ceremoniei de închidere.