Jandarmii ”lovesc” din nou: aventurile de la protestul magistraților la Palatul de Justiție

de: Puiu Alexandru
19 03. 2019

Dacă erai de părere că jandarmii mai pot fi folosiți și la altceva decât la împiedicat proteste, te-ai înșelat. Cea mai recentă intervenție a Jandarmeriei Române s-a desfășurat aseară, la protestul magistraților.

După cum se poate vedea în clipul de mai jos, pe parcursul serii de ieri, jandarmii au fost implicați într-o acțiune menită să împiedice protestul magistraților de pe treptele Palatului de Justiție. În acel context, ca argument, au invocat un ordin al conducerii Curții de Apel București. Întrebat de un membru al Rezistența TV care este problema, un jandarm a răspuns că nu se pot face proteste acolo deoarece ”este spațiul juridic al instituției”. Reprezentanții Curții de Apel București ”vor să se delimiteze”, a continuat jandarmul.

Atestând inutilitatea argumentelor jandarmilor, o judecătoare (Andreea Sârbu, de la Judecătoria Sectorului 1) a rămas tot timpul pe treptele instituției, ca participană la protest. După un timp, i s-au alăturat și ceilalți judecători și procurori care se mutaseră în prealabil în alt colț al clădirii.

Protestul a început luni seară, în jurul orei 18. La momentul respectiv, mai mulți procurori și judecători s-au adunat din nou pe treptele Palatului de Justiție din București. Cum se întâmplă deja de câteva săptămâni, aceștia protestează împotriva Ordonanței de Urgență 7/2019, anunțată de Tudorel Toader. Din păcate, protestul lor a fost împiedicat de jandarmi.

„Cred că oricine vrea sa protesteze trebuie să aibă dreptul să o facă. (…) Îmi doresc o revizuire a legilor justiției, care încalcă independența justiției. Lăsând la o parte ordonanțele, care evident că ne încalcă independența, nici cele trei legi ale justiției nu respectă statul de drept”, a declarat judecătoarea Andreea Sârbu, potrivit imaginilor postate pe Facebook de Rezistența TV.

Întrebată despre faptul că magistrații au fost împiedicați să protesteze, ea a afirmat: „Președintele Curții de Apel București ne interzice să stăm pe treptele Curții (…) am înțeles că există un ordin, pe care nu l-am văzut (…) Dreptul la libera exprimare nu ni-l poate interzice nimeni. Este un drept pe care îl avem și noi, magistrații, ca orice cetățean”, a continuat judecătoarea. La protestul de pe treptele Palatului de Justiție au participat aproximativ 20 de magistrați.