Jandarmii din Harghita au avut, weekendul trecut, cinci intervenții pentru îndepărtarea urşilor. Localnicii sunt îngrijorați

de: Ionuț Vieru
17 05. 2021

Jandarmii din Harghita au avut un program plin la sfârșitul săptămânii. Aceștia au intervenit de cinci ori pentru îndepărtarea urșilor din orașele Toplița și Băile Tușnad. Prezența animalelor a fost semnalată la numărul de urgențe 112 de către cetățeni.

Jandarmii au intervenit pentru îndepărtarea urșilor

Potrivit Biroului de Presă al Inspectoratului Județean de Jandarmi Harghita, primele două apeluri au fost făcute sâmbătă. Acestea anunțau prezența a câte unui urs. Unul se afla la Monumentul Toplița-Secu, iar celălalt pe o stradă din municipiul Toplița.

Mai mult de atât, duminică au mai fost primite două apeluri. Ambele au venit din localitatea Băile Tușnad, iar urșii au fost îndepărtați în zona împădurită. Ultimul apel a fost primit luni dimineață, din partea unui bărbat. Acesta a semnalat prezența unui urs pe peronul gării CFR din Băile Tușnad.

În toate cazurile, patrulele au mai rămas în zonă pentru a se asigura că urșii nu se mai întorc. Inspectoratul pentru Situații de Urgență a transmis mesaje RO-ALERT. Prin acestea, locuitorii din zonele respective au fost avertizați de existența pericolului.

Jandarmii le reamintesc oamenilor ca, de fiecare dată când se întâlnesc cu o astfel de situație, cel mai indicat este să sune la 112. Nu este recomandat să intervină, să hrănească animalele sau să se apropie pentru a filma.

Urșii au produs mai multe pagube în diferite localități din județ

În ultima perioadă, atacurile urșilor au creat mari pagube în localitățile harghitene. Au fost ucise animale, păsări și au fost produse stricăciuni în curțile oamenilor. Cea mai gravă situație pare a fi în comuna Lupeni. Aici, primarul spune că au fost omorâte 80 de găini și 140 de oi în ultimele două săptămâni. Teama lui este ca în curând să nu fie atacați și oamenii din comună. De frica urșilor, localnicii refuză să mai crească animale.

„Suntem aproape de o tragedie şi mai mare. Oricum e tragedie mare, pentru că acei oameni care au avut animale nu mai vor să le ţină, nu mai vor să facă agricultură, spun că degeaba se chinuiesc, că la un moment dat s-a terminat totul şi nu mai pot să o ia de la capăt. E o pagubă economică destul de mare”, a spus primarul.

O altă localitate unde a fost semnalizată prezența urșilor este comuna Subcetate. Aici, un urs de mici dimensiuni produce pagube de peste două săptămâni. Acesta urmează să fie relocat, întrucât s-a primit derogare de la Ministerul Mediului.