Izvorul Tămăduirii 2024, tradiții și obiceiuri. Ce se face în această zi

de: Anca Lupescu
10 05. 2024

Izvorul Tămăduirii este o sărbătoare ortodoxă dedicată Maicii Domnului, care are loc în fiecare an în prima vineri din Săptămâna Luminată, după Paștele ortodox. În 2024, această sărbătoare va fi pe data de 10 mai. În această zi se fac slujbe speciale se sfințește apa pentru a obține Agheasma Mică, cunoscută și ca “sfeștanie”.

Izvorul Tămăduirii 2024

Izvorul Tămăduirii este sărbătorit în toate bisericile și mănăstirile ortodoxe. 

Originile acestei sărbători se regăsesc într-o pildă în care viitorul împărat Leon cel Mare a întâlnit un orb într-o pădure, care i-a cerut apă. Prin intermediul Maicii Domnului, apa obișnuită s-a transformat într-un izvor vindecător, restabilindu-i văzul orbului.

Vezi și: Tradiții Izvorul Tămăduirii. Ce este obligatoriu să faci vineri

În ziua Izvorului Tămăduirii, preoții sfințesc apa pentru a obține Agheasma Mică. Această apă sfințită se ia în fiecare dimineață, pe nemâncate și te ferește de boli și blesteme.

De asemenea, preoții merg din casă în casă, sfințind locuințele și grădinile credincioșilor, iar uneori chiar la râuri și fântâni, pentru a le sfinți împotriva secetei și a duhurilor rele.

În această zi, credincioșii participă la slujbele de sfințire a apei în biserică și își iau Agheasma Mică acasă pentru a o folosi în diverse scopuri: să își sfințească casa, grădina, băița copiilor sau să ia în fiecare dimineață. 

Vezi și: Ce nu este bine să faci de Izvorul Tămăduirii 2023. Tradiția pe care nu trebuie să o încalci, e mare păcat

În această zi nu se muncește în gospodărie, dar nici la câmp. Se sfințește casa și se pregătește de mâncare pentru toți ai casei.

Tradiții și obiceiuri

Izvorul Tămăduirii este una dintre cele mai importante sărbători legate de Maica Domnului din calendarul ortodox. 

În această zi, biserica face sfințirea aghesmei mici după Liturghie, pe care credincioșii o vor consuma în fiecare dimineață pentru a fi feriți de boli.

Unul dintre cele mai cunoscute obiceiuri este „Jurământul juvenil”, practicat în unele zone ale țării între tinerii cu vârste cuprinse între 9 și 14 ani. Ceremonia implică schimbul de obiecte cu valoare sentimentală între tineri, care își jură loialitate și promit să fie alături unul de celălalt în clipele grele.

O altă tradiție este „Înfrățitul”, un legământ între băieți sau între fete, care implică ajutorul reciproc între cei care au împlinit acest ritual. 

Agheasma mică, apa sfințită în această zi, se consumă în fiecare dimineață pentru a aduce sănătate și protecție împotriva bolilor și a blestemelor. 

De asemenea, apa este folosită pentru a stropi încăperile din gospodărie, cu excepția băii, în credința că aduce binecuvântare și protecție împotriva răului.

Originea sărbătorii Izvorul Tămăduirii se trage dintr-o minune petrecută lângă un izvor de lângă Constantinopol, unde un orb și-a recăpătat vederea după ce s-a spălat cu apa din izvor. Legenda spune că viitorul împărat al Bizanțului, Leon I, a fost călăuzit către izvor și îndemnat de glasul Maicii Domnului să ofere apă orbului.

Vezi și: Scene halucinante la Năvodari, de Izvorul Tămăduirii. Ce au făcut zeci de persoane, în fața bisericii

Acesta este un moment foarte important de închinare către Maica Domnului pentru credincioșii ortodocși.