Izbucnește un nou război la doar 500 de kilometri de România? Conflicte violente între forțele speciale și ofițeri
Izbucnește un nou război la doar 500 de kilometri de România, este întrebarea experților occidentali după ce au văzut ce s-a întâmplat vineri. Ieri, au avut loc conflicte violente între forțele speciale și ofițeri. Ce se întâmplă în această țară, de fapt.
Începe un nou război la 500 de kilometri de România? S-au înregistrat primele violențe
Ciocniri violente ar fi avut loc, vineri, între forțele speciale kosovare și ofițerii autoguvernamentali sârbi din comunitățile cu populație predominant sârbă din nordul Kosovo.
Evenimentele nedorite au avut loc vineri și au fost raportate de RTS TV. Trebuie spus că din localitatea Calafat și Zvecan sunt 500 de kilometri.
Poliția a fost mobilizată
Conform informațiilor postului de televiziune, forțele speciale kosovare au apelat la grenade lacrimogene, în special în comunitatea Zvecan.
De asemenea, coloane de vehicule blindate ale poliției au mers către clădirile organismelor locale de autoguvernare din Kosovska Mitrovica, Leposavic și Zubin Potok.
În aceste localități, sirenele s-au făcut auzite, avertizând populația cu privire la un potențial pericol, astfel că activitatea școlară a fost întreruptă. De asemenea, în drumul spre Leposavic, locuitorii ridică baricade în semn de protest dar și pentru a se proteja.
De ce s-a ajuns la aceste tensiuni
Situația din nordul Kosovo, care este predominant locuit de cetățeni sârbi, s-a complicat în urma jurământului depus de noii șefi ai organismelor locale de autoguvernare, care sunt de origine albanezi kosovari.
Aceștia au depus jurământul cu o zi înainte de evenimentele recente, respectiv joi. De asemenea, mai trebuie precizat că sârbii au boicotat recentele alegeri municipale care au avut loc în zonă.
Sârbi din nordul Kosovo au boicotat alegerile
Etnicii sârbi din nordul Kosovo au hotărât să boicoteze alegerile locale organizate de autoritățile kosovare duminică, exprimându-și astfel dezacordul față de ignorarea solicitărilor de autonomie extinsă.
Gestu a fost un semnal suplimentar că acordul semnat între Priștina și Belgrad nu funcționează, potrivit informațiilor prezentate de Mediafax.
S-au amplificat tensiunile etnice și politice
Ultimele evenimente au amplificat grav tensiunile etnice și politice din nordul Kosovo. Diferențele dintre comunitățile sârbe și albaneze kosovare rămân sursa importantă de conflict și instabilitate în zonă.
De asemenea, boicotul alegerilor municipale de către sârbi și depunerea jurământului de către noii șefi albanezi ai organismelor locale de autoguvernare au amplificat diviziunile și au contribuit la creșterea problemelor.
Președintele sârb a declarat stare de alertă
Președintele Serbiei, Aleksandar Vučić, a spus luni că alegerile locale organizate de Priștina în 4 municipalități cu majoritate sârbă din nordul Kosovo reprezintă o înfrângere clară pentru fostul premier kosovar Albin Kurti și guvernul lui.
Acesta a precizat că aceste alegeri semnalează schimbări semnificative în provincie.
Nu în ultimulrând, președintele Aleksandar Vučić a declarat vineri starea de alertă maximă pentru armată. Astfel, unitățile armatei au fost direcționate către granița administrativă dintre Serbia și provincia autonomă Kosovo.