ITP 2020. Atenție, șoferi! Ce reguli se aplică pentru inspecția tehnică periodică în acest an

de: Andrei Simion
01 02. 2020

Inspecția tehnică periodică (ITP) este evaluarea care trebuie realizată la un anumit interval de timp, pentru fiecare autoturism. Fără aceste verificări, conducătorii auto riscă să fi sancționați dacă sunt găsiți că circulă pe drumurile publice din România. Din acest motiv, românii trebuie să fie atenți la schimbările care au intrat în vigoare de la începutul acestui an.

ITP 2020. Reguli noi pentru șoferi de la începutul acestui an

Pentru a putea circula fără probleme pe drumurile naționale și județene din România, conducătorii auto sunt nevoiți să respecte regulile impuse cu privire la inspecțiile periodice ale autoturismelor lor. Inspecția tehnică periodică garanteză că mașina întrunește cerințele minime de siguranță.
Reglementările oficiale sunt incluse în Ordonanța Guvernului nr. 81/2000 (cu modificări în 2005) care prevede normele tehnice de siguranță a circulației rutiere prin inspecția tehnică periodică, potrivit legilor în vigoare, afișate și pe platforma rarom.ro.

Sunt supuse ITP-ului doar autovehiculele înmatriculate pe teritoriul românesc, nu și cele care au fost înmatriculate în afara granițelor României.

ITP în funcție de fiecare tip de autovehicul

Potrivit legislației în vigoare, intrată de la începutul acestui an, deținătorii mașinilor de uz personal (adică nu cele care transportă mărfuri sau oameni) vor fi nevoiți să facă inspecția o dată la doi ani, notează avocatnet.ro.
Excepție de la regulă o fac autoturismele mai vechi de 12 ani, pentru care, proprietarii vor trebui să facă această inspecție o dată pe an.

Ce reguli trebuie să respecte conducătorii auto. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

În ceea ce privește autovehiculele de transport persoane sau mărfuri care au mai mult de opt locuri, exceptând cel al șoferului, deținătorii vor face inspecția la fiecare șase luni, potrivit aceleiași surse. Tot această regulă va trebui fi urmată și de către conducătorii auto ai mașinilor pentru școală, care au mai mult de opt locuri (fără să luăm în calcul locul celui de la volan).

Pentru mașinile noi, situația este mai diferită. Coducătorii auto cu astfel de mașini vor fi scutiți de drumuri și asta pentru că inspecția autovehiculelor care se încadrează în această categori vor avea primul ITP abia la trei ani de la înmatriculare.