ITIA a vrut să o lase fără bani și trofee pe Simona Halep. Ce sumă uriașă pierdea, dacă tribunalul nu respingea cererea

de: Beatrice Dumitru
15 09. 2023

Simona Halep a fost suspendată patru ani pentru dopaj, după ce a fost depistată pozitiv la US Open 2022. Dar Agenția Internațională pentru Integritate în Tenis a vrut să o distrugă pe sportivă și a cerut tribunalului să-i ia banii și trofeele.. Ce sumă uriașă pierdea tenismena, dacă tribunalul nu respingea cererea.

ITIA a vrut să-i ia trofeele Simonei Halep

După audierile de la tribunalul Sport Resolutions, din 28 și 29 iunie, Simona Halep a fosst găsită vinovată de dopaj cu roxadustat, substanță la care a ieșit pozitivă la un test efectuat la US Open 2022. Ea a primit verdictul și a fost suspendată patru ani, pedeapsa maximă pe care o putea primi.

Însă Agenția Internațională pentru Integritate în Tenis (ITIA) a vrut să o pedepsească și mai rău pe Simona Halep și a cerut să i se retragă trofeele obținute din momentul în care pașaportul biologic a început să prezinte neregularități, în perioada 8 martie 2022 și până pe 7 octombrie 2022.

Câți bani pierdea Simona Halep

Mai mult, ITIA a vrut că Simona Halep să fie lăsată și fără banii câștigați în perioada respectivă. Sportiva ar fi încasat o lovitură financiară serioasă. În intervalul incriminat, ea a câștigat 1.914.002 dolari și a ridicat trofeul la Rogers Cup, ediție organizată la Toronto. Însă tribunalul nu a admis cererea ITIA și a decis să îi anuleze doar rezultatele de la US Open 2022.

Citește și: Profesorul care a analizat probele Simonei Halep contestă suspendarea. A explicat ce a găsit în firele de păr ale sportivei : ”Condamnăm o nevinovată”

Dopajul a fost unul sofisticat și repetitiv, că experții au ajuns la concluzia că românca a folosit metode interzise din martie până în septembrie 2022, că a avut un comportament obstructiv și că suprimarea eritropoetinică sugerează că dopajul sangvin a fost făcut pentru a-i oferi româncei sânge oxigenat în timpul Wimbledonului și US Open-ului, susținând că a existat intenția îmbunătățirii performanțelor sportive cu mijloace interzise”, au motivat cei de la ITIA.

Tribunalul a respins aceste acuzații, mai ales că în pașaportul biologic al Simonei Halep nu există probe în perioada turneului de la Wimbledon și a respins ideea de dopaj sofisticat și repetitiv și de comportament obstructiv.

Simona Halep face apel la TAS

Dubla campioană de Grand Slam a anunțat că va face recurs la TAS pentru a contesta suspendarea și a spus că speră ca adevărul să iasă la iveală. Ea are la dispoziție 21 de zile pentru a face apel.

”Tot ce s-a întâmplat a fost nedrept din toate punctele de vedere. Sunt foarte dezamăgită și pot să spun că sunt șocătă că se poate judeca un sportiv doar pe presupunere, pe nimic concret, toate analizele mele de sânge au fost negative și nu s-a găsit absolut niciodată substanțe interzise. La urină, doar pe data de 29, a ieșit o cantitate infimă de Roxadustat”, a declarat Simona Halep, după aflarea verdictului.

Citește și: Țiriac jr. dă de pământ cu Serena Williams după atacul la Simona Halep: ”Ce fac acești steroizi, campioano?”

Suspendarea Simonei Halep ar expira la data de 6 octombrie 2026, dacă se va menține verdictul actual. La  acel moment, ea va avea 35 de ani. Sportiva din Constanța a fost ștearsă și din clasamentul WTA, pentru că nu mai avea niciun punct.