Îți rozi unghiile des? Ce spune, de fapt, acest obicei periculos despre tine, ca om
Apucăturile noastre, care nouă ni se par benigne, că doar le face toată lumea, ne-ar putea aduce mari prejudicii sănătății. De exemplu, rosul unghiilor. Oamenii, în momente de tensiune, își bagă mâinile în gură și încep să acționeze. Deși lucru înfiorător, mai ales după apariția hepatitei E, acest stereotip este abordat de prea mulți oameni. Ce spune asta despre tine și cum îți afectează sănătatea?
Rosul unghiilor, obiceiul care ne afectează sănătatea. Ce spune despre tine
Rosul unghiilor, a cuticulelor și a pielii din jurul unghiilor poate afecta unghiile și pielea. Gestul poate duce chiar la unghii cu un aspect anormal, la infecții fungice sau la boli cauzate de trecerea bacteriilor și a virusurilor de pe degete la gură. Această ”scăpare” în momentele tensionate poate fi un tic nervos, care îi face pe oameni să se simtă mai bine pe moment. Cei mai mulți care au fost priviți făcând asta sunt oameni suprasolicitați, pentru că au așteptări uriașe de la ei înșiși.
În strânsă legătură este și următorul aspect: perfecționismul. Neatins, el vâră omul într-o bulă de dezamăgire, ceea ce-l face pe protagonistul poveștii să-și caute scăpare în diferite lumi, cum ar fi cea a unghiilor, făcând un obicei ce, pentru o scurtă perioadă de timp, îl ține departe de eșecul trăit. De asemenea, această mișcare poate să indice și apariția unei tulburări obsesiv-compulsive manifestate și prin nevoia de a face ceva în mod repetitiv. Trebuie precizat că nu toți cei care au acest gen de probleme mentale își rod unghiile și invest.
Explicațiile medicului
„Mai e și acest tic, că ești nervos, ești stresat, ai emoții la un examen, nu-ți termini treaba la timp. Automat, începi să ai toate acestea. Îți mănânci firele de păr, te scarpini într-o anumită zonă, pe care o to gratezi până o iriți și o infectezi. Se pare că cine în copilărie își roade unghiile și își rupe pielițele va persista să facă asta în condițiile de stres fiindcă își găsește o alinare. A avea aceste stereotipuri, aceste mișcări necontrolate înseamnă că este ceva în neregulă.
Unghiile noastre și degetele noastre sunt prezente pe cel mai infectat obiect, anume telefonul mobil. Un alt obiect la fel de infectat este ecusonul, care intră în contact cu tot felul de lucruri. Pe de altă parte, avem degetele murdare pe birouri și introducem, fără să vrem, aceste bacterii, virusuri, în cavitatea bucală. Pe de altă parte, începem să facem leziuni, se deschid mici răni prin care intră aceste bacterii”, a explicat doctorul Ovidiu Peneș la ”Teo Show”, emisiunea difuzată de Kanal D.