Îți expiră pașaportul? Românii vor primi SMS de azi, 19 martie, când intră în ultimele 6 luni de valabilitate
Ca urmare a procesului de digitalizare, Ministerul de Interne anunță implementarea unor noi soluții, prin intermediul cărora românii vor primi SMS de azi, 19 martie, când intră în ultimele 6 luni de valabilitate. Citește mai departe și află informațiile dacă știi că îți expiră pașaportul.
Dacă îți expiră pașaportul, de azi DGP te anunță prin SMS
Pentru cei care nu știu, astăzi în România se sărbătoresc 112 ani de existență a pașaportului românesc, precum și 16 ani de la implementarea primului pașaport simpu digital românesc.
În contextul acestei zile, conform unui comunicat emis ieri de către Direcția Generală de Pașapoarte, românii sunt anunțați de implementarea unei noi soluții digitalizate, proiect realizat „cu sprijinul specialiștilor din cadrul Direcției Generale Comunicații și Tehnologia Informației”.
Vezi și: Motivul pentru care pașapoartele din România sunt vișinii. Ce înseamnă acest lucru, de fapt
În comunicat este anunțat faptul că, începând de astăzi, 19 martie, dacă îți expiră pașaportul, DGP te anunță prin SMS când intră în ultimele 6 luni de valabilitate acest document:
„În cadrul eforturilor de digitalizare a interacțiunii cetățenilor cu instituția noastră, conștientizăm faptul că timpul este o resursă prețioasă sens în care, principala noastră preocupare este aceea de a face procesul de obținere a pașaportului mai accesibil și mai facil pentru cetățeni.
În context, informăm cetățenii faptul că, începând cu data de 19 martie 2024, Direcția Generală de Pașapoarte, cu sprijinul specialiștilor din cadrul Direcției Generale Comunicații și Tehnologia Informației, introduce un nou serviciu de notificare prin SMS (la numărul de telefon mobil valabil doar în rețelele naționale), care se va adresa cetățenilor care dețin documente de călătorie valabile ce urmează să expire în următoarele 6 luni, aspect ce va permite cetățenilor să își planifice eficient obținerea documentului de călătorie.”, se arată în comunicatul emis ieri de DGP.
Nu cu mult timp în urmă, mai exact la începutul acestui an, DGP informa populația și cu privire la noile condiții pentru eliberarea pașaportului simplu temporar.
Serviciul pașapoarte anunță peste 26.000 de programări online
Ca urmare a procesului de digitalizare a serviciilor oferite de instituție, încă de anul trecut era anunțat un nou sistem online, „HUB de servicii a Ministerului Afacerilor Interne”, platformă pe care, doar în ultimele 90 de zile au fost înregistrare p26.587 de progmraări în vederea obținerii pașaportului de către cetățenii români:
„(..) precizăm că pentru următoarele 90 de zile, prin intermediul platformei de programări on-line de pe HUB-ul de servicii al MAI, au fost efectuate 26.587 programări on-line, dintr-un total de 373.813 locuri de programare disponibile, rezultând, astfel, un grad de ocupare al programărilor on-line de 14,06 %.
Având în vedere aceste aspecte, pentru ca timpul de așteptare la ghișeu să fie zero, recomandăm cetățenilor să se programeze pentru obținerea pașaportului românesc.”, se mai arată în comunicat.
Îna fară de acest nou sistem digitalizat prin care ești înștiințat dacă îți expiră pașaportul, autoritățile române anunțau și faptul că se schimbă buletinele în 2024, prin introducerea celebrelor documente digitale, care vor conține toate datele regăsite și în documentele eliberate de DGP.
19 martie, Ziua Pașaportului Românesc
Așa cum spuneam la început, azi DGP sărbătorelte Ziua Pașaportului Românesc, astfel că, tot azi, instituția anunță lansarea unei expoziții temporare, care are loc la Muzeul Național de Istorie a României, între 20 și 31 martie.
Evenimentul, sub denumirea generică de „De la cărticica portativă din 1912 la pașaportul electronic, mesager al digitalizării”, le dă ocazia doritorilor să vadă cum arăta primul pașaport românesc, emis în urmă cu 112 ani, precum și primul pașaport simplu electronic emis de autoritățile române în urmă cu 16 ani, în 2008.