Îți este frică să șofezi? Care este explicația și ce soluții există

de: Stan Nicu
09 07. 2020

Multe persoane își obțin carnetul de conducere, dar îl țin uitat prin vreun sertar, pentru că le este frică să conducă. Psihologii au explicat care este motivul și ce este de făcut în cazul acestor persoane.

Îți este frică să conduci mașina? Care este explicația și ce soluții există pentru a putea șofa

Psihologii au explicat ce este de făcut în cazul persoanelor care au reușit să își ia carnetul de conducere, dar nu reușesc să conducă. Aceste persoane când se văd la volan le apucă groaza, au frisoane și le crește tensiunea. Frica de volan pentru anumite persoane vine chiar din partea apropiaților.

Adesea, frica apare din cauza bunăvoinței persoanelor apropiate. Comentariile permanente în timpul șofatului: ”Cine conduce așa? Cine te-a învățat să conduci? Ție nu-ți trebuie aceasta. Sunt oameni care nu-s capabili, nu te deranja de aceasta.” Chiar dacă sunt spuse cu grijă, asemenea cuvinte nu te ajută în timpul instruirii și consolidării abilităților de a conduce. Cum procedăm”, a spus Elena Bîceva, doctor în Psihologie.

Îți este frică să șofezi? Care este explicația și ce soluții există

De ce trebuie să țină cont cei care au frică de condus

De asemenea, experții au explicat ce trebuie să facă aceste persoane care au frică de condus.

1. Regulile trebuie știute și respectate.
2.Toți au frică, este ceva normal și chiar util. Facem diferență între temerile reale și cele inventate.
3. Șofatul este o abilitate, aceasta trebuie formată și antrenată. Doar datorită antrenării poți conduce volanul cu încredere.
4. La început alocați mai mult timp pentru drum, studiați traseele și rețineți locurile de parcare. Aceasta ajută să formați gândirea de șofer și să deveniți mai încrezut.
5. Țineți minte, doar dvs. cunoașteți de ce ați frânat, v-ați oprit – dumneavoastră vedeți pietonul, gaura, câinele ce aleargă în față, cei din spatele dvs. – nu văd, orientați-vă pe vederea proprie, pe cunoașterea regulilor, particularitățile vehiculului și respectați distanța. Cei care claxonează și se grăbesc – singuri aleg să claxoneze și să se grăbească. Dar credeți-mă, mai bine un pic mai lent și mai încrezut, decât un accident.
6. Nimeni nu este asigurat de grosolănie, dumneavoastră alegeți cum să reacționați. Grosolănia poate fi stopată în sine”, au mai explicat psihologii.

Șoferii care nu reușesc să conducă, actori sau martori în evenimente rutiere

În plus, psihologii mai explică că persoanele cărora le este frică să conducă au fost părtași sau martori ai unor accidente. Aceste persoane nu mai pot să își scoată din cap aceste întâmplări neplăcute. Specialiștii îi sfătuiește pe acești oameni să apeleze la sfaturile psihologilor.

Pentru cei care le este frică să se urce la volan, experții psihologi mai spun că: ”Țineți minte că nimeni nu s-a născut cu volanul în mână și cu abilitatea de a conduce automobilul. Acei oameni care conduc de 20-30 ani, la fel cândva au fost începători, însă, din păcate, au uitat de acest lucru. Cei care își amintesc că au fost și ei începători, nu-i critică pe alții”.