Italia dă în judecată Austria! Este fără precedent ce se întâmplă la graniță, urmează și România?
Italia dă în judecată Austria după ce a suferit o umilință incredibilă. Este fără precedent ce se întâmplă la graniță, urmează și România? Conflictul a izbucnit acum, însă discuții sunt de mai mulți ani între Italia, pe de-o parte, și Austria și Germania pe de altă parte.
De ce dă Italia în judecată Austria. Guvernul italian, umilit
Italia a decis să dea în judecată Austria la Curtea Europeană de Justiției cerând Vienei miliarde de euro pentru că o ține la graniță. Italia a luat-o înaintea țării noastre care vrea să ajungă la aceeași instanță pe tema Schengen.
Astfel, Guvernul italian a sesizat Curtea Europeană de Justiție cu privire la măsurile anti-tranzit pe care le practică Austria. Este vorba de interdicția de conducere sectorială, interdicția de conducere pe timp de noapte, dar și de autorizații de blocare.
Austria a decis să impună mai multe restricții de trafic arbitrare atât pe terioriul ei, dar și la graniță. Astfel, pe 12 octombrie, autoritățile austriece au decis să închidă autostrăzile Brenner și Inntal pentru camioane de la orele 0:00 până a doua zi la orele 22:00.
Citește și: Țara care i-a întors spatele Rusiei după ce a primit ajutor în pandemie
Camioanele din Italia, blocate de Austria la frontieră
Astfel, TIR-urile din Italia care trebuiau să ajungă cu marfă sau să preia marfă din Austria au fost nevoite să staționeze la frontiera austriacă. Au existat mici excepții de trecere, însă numai în anumite condiții. În acest fel, cozile formate la granița Austriei au depășit 110 kilometri.
În urma unei intâlniri care a avut loc luni dimineață, Consiliul de Miniștri italian a dat „undă verde” pentru acțiunea anunțată împotriva Austriei privind măsurile anti-tranzit la Curtea Europeană de Justiție. Ministrul transporturilor Matteo Salvini anunțase de curând că se pregătește un dosar corespunzător.
”Recursul direct este un lucru care nu s-a mai făcut niciodată și un pas pe care UE ar fi trebuit să îl facă direct”, a precizat vicepremierul italia. De altfel, toți miniștrii din guvernul Italiei au acceptat deja acest apel.
Sunt discuții de ani de zile între cele două țări
Antonio Tajani, ministrul italian de externe încercase anterior să liniștească apele.
”Verificăm ce se întâmplă la pasul Brenner. În acest caz, rațiunea trebuie să prevaleze. Sper că, în cele din urmă, se va găsi o soluție”, a spus Antonio Tajani la o apariție în campania electorală de duminică la Bolzano. Însă guvernul a decis altceva, potrivit unui articol din Die Presse.
Citește și: Ce a pățit o româncă care a vrut să închirieze o casă în Italia
Discuția privind măsurile anti-transit din Tirol, cum sunt interdicțiile de circulație sectoriale, interdicțiile de circulație pe timp de noapte sau blocarea șoselelor, există de ani de zile între Italia și Germania, pe de o parte, și Austria, pe de altă parte.
Guvernul provinciei tiroleze, de culoare roșie-neagră, și ministrul transporturilor Leonore Gewessler (Verzi) au spus în repetate rânduri că nu doresc să renunțe la reglementarea traficului de mărfuri grele. Scțiunile Austriei contravin legislației UE, mai anunță guvernul din Italia.