11 feb. 2021 | 20:15

Istoria zilei de Valentine’s Day – cum a luat naștere această sărbătoare mondială a iubirii

Știri generale
Istoria zilei de Valentine’s Day - cum a luat naștere această sărbătoare mondială a iubirii
Istoria zilei de Valentine’s Day

Ziua Îndrăgostiților are loc în fiecare an pe data de 14 februarie. În Statele Unite și în alte locuri din lume, precum și la noi, bomboane, flori și cadouri sunt oferite persoanelor iubite, totul în numele Sfântului Valentin. Dar cine este acest sfânt misterios și de unde au provenit aceste tradiții, potrivit history.com.

Istoria zilei de Valentine’s Day – sărbătoare mondială

Istoria Valentine’s Day – și povestea sfântului ei patron – este învăluită în mister. Știm că februarie a fost de mult sărbătorită ca o lună de dragoste și că ziua Sfântului Valentin, așa cum o cunoaștem astăzi, conține vestigii atât ale tradiției creștine, cât și ale vechii romane. Dar cine era Sfântul Valentin și cum s-a asociat cu acest rit străvechi?

Biserica Catolică recunoaște cel puțin trei sfinți diferiți, numiți Valentine sau Valentinus, toți fiind martirizați. O legendă susține că Valentine a fost un preot care a slujit în secolul al III-lea la Roma. Când împăratul Claudius al II-lea a decis că bărbații singuri au fost soldați mai buni decât cei cu soții și familii, a interzis căsătoria pentru bărbați tineri. Valentine, realizând nedreptatea decretului, l-a sfidat pe Claudius și a continuat să facă căsătorii pentru tinerii iubiți, în secret. Când au fost descoperite acțiunile lui Valentine, Claudius a ordonat să fie omorât. Alții încă insistă că Sfântul Valentin de Terni, un episcop, a fost adevăratul omonim al sărbătorii. Și el a fost decapitat de Claudius II în afara Romei.

Istoria zilei de Valentine’s Day – legende

Alte povești sugerează că Valentine ar fi putut fi ucis pentru că a încercat să-i ajute pe creștini să scape de închisorile romane dure, unde au fost adesea bătuți și torturați.

Potrivit unei legende, un Valentine încarcerat a trimis primul „Valentine” după ce s-a îndrăgostit de o tânără fată care la vizitat în perioada în care a fost închis. Înainte de moartea sa, se presupune că i-a scris o scrisoare semnată „De la Valentine-ul tău”, o expresie care este încă folosită astăzi. Deși adevărul din spatele legendelor Valentine este întunecat, toate poveștile subliniază atracția sa ca o persoană simpatică, eroică și – cel mai important – romantică. Până în Evul Mediu, probabil datorită acestei reputații, Valentine ar deveni unul dintre cei mai populari sfinți din Anglia și Franța.

Istoria zilei de Valentine’s Day – alte teorii

În timp ce unii cred că Valentine’s Day este sărbătorită la mijlocul lunii februarie pentru a comemora aniversarea morții sau înmormântării lui Valentin – care a avut loc probabil în jurul anului 270 d.Hr.

Alții susțin că biserica creștină ar fi decis să plaseze ziua sărbătorii Sf. Valentin în mijlocul Februarie într-un efort de „creștinizare” a sărbătorii păgâne a Lupercaliei, care a fost un festival al fertilității dedicat lui Faunus, zeul roman al agriculturii, precum și fondatorilor romani Romulus și Remus.

Istoria zilei de Valentine’s Day – festivalul Lupercaliei

Pentru a începe festivalul, membrii Luperci, un ordin de preoți romani, se adunau într-o peșteră sacră unde se credea că pruncii Romulus și Remus, fondatorii Romei, erau îngrijiți de o lupoaică sau lupă. Preoții ar sacrificau o capră, pentru fertilitate, și un câine, pentru purificare. Apoi dezbrăcau pielea caprei în fâșii, le scufundau în sângele de sacrificiu și ieșeau în stradă, plesnind ușor atât femeile, cât și recolta câmpurile cu pielea de capră.

Departe de a fi înspăimântătoare, femeile romane au salutat atingerea pieilor, deoarece se credea că le va face mai fertile în anul următor. Mai târziu în cursul zilei, conform legendei, toate tinerele din oraș își așezau numele într-o urnă mare. Burlacii orașului ar alege fiecare un nume și s-ar împerechea cu femeia sa aleasă. Aceste meciuri se terminau adesea în căsătorie.

Istoria zilei de Valentine’s Day – 14 febriarie

Lupercalia a supraviețuit creșterii inițiale a creștinismului, dar a fost scoasă în afara legii – așa cum a fost considerată „necreștină” – la sfârșitul secolului al V-lea, când Papa Gelasius a declarat ziua de 14 februarie Sf. Valentin. Cu toate acestea, abia mult mai târziu, ziua a devenit definitiv asociată cu dragostea.

În Evul Mediu, în Franța și Anglia se credea în mod obișnuit că 14 februarie a fost începutul sezonului de împerechere a păsărilor, ceea ce s-a adăugat la ideea că mijlocul Valentine’s Day ar trebui să fie o zi pentru dragoste. Poetul englez Geoffrey Chaucer a fost primul care a înregistrat Ziua Sfântului Valentin ca o zi de sărbătoare romantică în poezia sa din 1375 „Parlamentul lui Foules”, scriind:

„Pentru că acest lucru a fost trimis în ziua lui Seynt Valentyne / Când fiecare greșeală vine să aleagă partenerul său. ”

PlaySport
Nadia Comăneci, apariție incredibilă! La brațul cărui bărbat celebru a fost văzută în București
Ego.ro
Imaginile cu Elena Udrea au ajuns pe internet! Fostul ministru, așa cum doar iubitul o mai vede FOTO
Ego.ro
TE SPERII! Cum arată cele mai apetisante femei din România fără machiaj FOTO
Digi24
Un cuplu care a cumpărat un conac vechi de 400 de ani a descoperit sub podeaua din bucătărie o comoară
Cancan.ro
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
Stirile PROTV
Israelul atacă Iranul. Explozii puternice și în sudul Siriei
Romania TV
Câştigător Survivor România 2024. Jador a scăpat porumbelul, surpriză uriaşă!
Capital.ro
Ciucă a dat VESTEA CEA MARE pentru milioane de români. Decizia care ar putea fi LUATĂ cât de curând
EVZ.ro
O salată ce pare banală, dar are multe secrete. Radu Anton Roman o prepara impecabil
Adevarul
O româncă se judecă de zece ani cu Elon Musk. Inițialele numelui său sunt pe acumulatorii mașinilor Tesla Model S
BZI.ro
Cât costă să petreci 1 Mai în complexul Andreei Esca! Vilele luxoase sunt în Valea Zânelor
Spynews.ro
Soția lui Costel Corduneanu, copleșită de durere cu o zi înainte ca interlopul să fie înmormântat: „Eroul nostru”. Va fi condus pe ultimul drum mâine
Sport.ro
FOTO Tânăra desemnată "cel mai frumos copil din lume", apariție wow în costum de baie. La 23 de ani și-a eclipsat deja tatăl, un celebru fotbalist
Impact.ro
Top 10 filme cu Amza Pellea. Actorul, un TITAN al cinematografiei românești
Parteneri
Imagini halucinante. O femeie și-a dus unchiul mort la bancă pentru a lua credit
Redactia.ro
A murit la doar 17 ani: ”Boala a răpus-o în 24 de ore”. Două zile de doliu
Digisport.ro
O româncă trage un semnal de alarmă: „Nu mai e de trăit în Italia”. Ce fenomen periculos a observat
Click.ro
Ce nu s-a văzut la TV! Zanni cu Ana Porgras și Alex Delea cu Alexandra Duli, momente tandre la duș, la Survivor Al Stars: "Nu vreau să se termine acest moment. Vreau să..."
Viva.ro
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr record de soldați condamnați pentru crimă
Digi24
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se poată călugări și de-acum vor trăi doar din mila altora
Digi24
Acasă la Andreea Esca. Fiul ei, Aris, le-a arătat tuturor ce obicte ciudate are mama lui acasă / FOTO
Unica.ro
Noua cucerire a lui Arpad Paszkany rupe tăcerea. Antonela are planuri mari cu milionarul
EVZ.ro
Știrile Antena Stars. De ce nu vrea Alexandra Velniciuc să aibă copii. Actrița are o căsnicie de mai bine de 20 de ani cu Șerban Puiu / VIDEO
Spynews
PERICOL pentru pisicile care stau în APARTAMENT. Anunț important pentru cei care stau la bloc
Capital.ro
Care sunt alimentele alcaline și care sunt acide. Medic: ”Chiar dacă nu credeați, asta se întâmplă!”
Antena 3
Vedeta a dezvăluit că a avut o relație incestuoasă timp de zece ani cu tatăl ei, un cântăreț cunoscut: “Tata era altceva”. Acum s-a aflat tot
Avantaje
A ÎNCEPUT RĂZBOIUL! Alertă la NIVEL MONDIAL
Mediaflux
Soția lui Costel Corduneanu, copleșită de durere cu o zi înainte ca interlopul să fie înmormântat: „Eroul nostru”. Va fi condus pe ultimul drum mâine
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen
Antena 1
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!' 5 motive pentru care nu-l recunosc ca pe Mesia
Shtiu.ro