Ireal! De unde provin cartofii pe care românii îi mănâncă. Ce procent este produs, de fapt, în România

de: Cezar Andrei
01 04. 2022

Cartoful este una dintre cele mai consumate legume de către români. În medie, mâncăm aproximativ 90 de kilograme de cartofi anual. Însă cu toate că apetitul pentru acest aliment este mare, iar condițiile pentru cultivarea sa sunt propice, în realitate, țara noastră a ajuns să importe 60 % din necesar. Iată care este unul dintre motivele principale pentru carei mportăm atât de mult și ce soluții propun autoritățile.

Majoritatea cartofilor pe care îi mănâncă românii provine din import

Din 2010 și până în 2020, suprafața de cartofi cultivată în România a scăzut cu circa 40%, potrivit ultimului recensământ agricol. Legumicultorii au renunțat la a mai cultiva cartofi după ce importurile au crescut masiv în ultimii ani.

Autoritățile promit însă o soluție pentru creșterea producției. Fermierii vor putea accesa fonduri pentru construirea unor depozite în care să fie păstrați în condiții optime cartofii pentru că la noi în țară sunt puține asemenea spații.

„Un astfel de program pentru noi ar fi salvator deoarece, vă spun sincer, fermierul român nu mai face față la creșterea imputurilor de la ora aceasta și abandonează cultura de cartof. Noi cumpărăm majoritatea semințelor de afară, între 700 și 800 de euro pe tonă, plus transportul, deci noi din start pornim cu prețul mare față de fermierul occidental.”- Mircea Costina, vicepreședintele Federației Cultivatorilor de Cartofi din România.

Condițiile pentru accesarea programului

Pachetul de ajutor pentru agricultori conţine anumite condiţii: suprafață minimă cultivată să fie de cel puţin 0,3 hectare, titularul să facă dovada comercializării sau a depozitării recoltei și, cel mai important, cartofii să fie de consum – nu pentru industrie sau sămânță.

Până în acest moment nu a fost stabilită o dată anume de la care ar putea începe programul, însă singura certitudine este suma alocată: 15 milioane de lei.

„Principala problemă a României nu este că nu produce cartofi. Principala problemă este că nu avem spaţii de depozitare suficiente. Producem peste 2 milioane de tone de cartofi anual, necesarul nostru de consum este situat undeva la 1.500-1.700 de mii de tone, dar, din păcate, spațiile de depozitare sunt destul de reduse.”, a declarat ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, potrivit ProTV.

Din ce țări importam cartofi

Un singur lanț de restaurante din București, în care cartofii gătiți sunt proaspeţi, ajunge lunar să consume aproximativ 70 de tone, mare parte din import. Reprezentanții unui asemenea lanț afirmă că preferă să importe cartofi decât să îi cumpere de la țăranul român, deoarece legumele aduse din afara țării sunt păstrate la temperaturi controlate, lucru care în România nu este valabil.

Un procent de 60% din necesarul de cartofi provine din țări precum Germania, Belgia, Franța, Olanda și Polonia.

În ultimul an, cartofii au înregistrat cea mai mare creștere a prețului dintre legume. Sunt cu aproximativ o treime mai scumpi decât în februarie 2021.

Citește și: „Produsul care se scumpește cu 30% până la 1 mai. Ce se întâmplă în România”