Ireal! Cât costă o singură cireașă, la piață. Prețul per kilogram îi forțează pe oameni doar să guste

de: Ștefan R. Apostol
18 05. 2021

Odată cu venirea lunii mai pe tarabele din piețe românii caută fructele de sezon. Principalul fruct al acestei luni sunt cireșele. Fie pietroase, fie mai mici, sau alte soiuri, românii cumpără în fiecare an. Din păcate, în ultima perioadă, tot mai multe cireșe sunt importate din alte zone mult mai calde. Multe dintre cireșele din pețele românești sunt aduse din Grecia. De aici, din păcate, și prețul mult mai mare la kilogramul de cireșe.

România face importuri masive

Deși o țară cu potențial agricol imens, când vine vorba de culturile de cireșe, România în ultimii ani a importat masiv. Preponderent importul s-a făcut din zone mai calde, cum ar fi Grecia, dar și din alte țări. În România, cireșul crește și se dezvoltă bine în acele zone în care temperatura medie anuală este de 9,0-10,50 ° C. De asemenea, in Romania, se gasesc cele mai bune zone de cultivare. Vorbim de dealurile județelor Iași, Botoșani, Cluj, Mureș, Bacău, Vaslui, Vrancea, Arges, Dolj și Vâlcea.

Potrivit clasamentului european, România se află pe primul loc. În România peste 70% din cireșe sunt în Bacău, Vaslui, Galați, Botosani și Iași. În general, o mare parte din producția de cireșe se realizează în Moldova. În prezent, piața din România arată o creștere a cererii pentru producția internă de cireșe.

Conform statisticilor publicate, investiția la hectar  poate ajunge la 20.000 de euro cu irigare prin picurare și sistem intensiv. La nivel național se cultivă mai multe soiuri, autohtone sau străine. În România soiurile străine au fost adaptate condițiilor pedologice și climatice din România.

Un kilogram de cireșe ajunge la 8o de lei

Cu toate astea, ultimii ani arată o mare problemă în cultivarea și vânzarea, din producțiile locale. Investițiile, din păcate, mare parte nesubvenționate de stat, nu sunt acoperite de prețul de vânzare la tarabă. Peste asta se adaugă și importurile masive, care duc la o creștere artificială a prețului de cumpărare.

Cireșele se vând și la bucată în piețele din România

În anumite piețe s-a ajuns până acolo, încât se vând cireșele și la bucată. Prețul la bucată este de 1 leu pe bucată. Mulți românii, datorită prețului mare, ajnug să cumpere și de 5 sau 10 lei, câteva cireșe ca să-și facă pofta.

”Se vând, chiar și cu kilogramul, dar sunt oameni care iau de 5 lei sau de 10 lei. Pe scurt, sunt clienți”, au spus vânzătorii din piaţă.

Deși cu un potențial masiv, România a început să fie invadată de produse de import. Fie că vorbim de mere, pere, cireșe și alte fructe, am importat masiv. Odată cu prețul de achiziție din import este clar că investiția trebuie amortizată într-un fel. Singura modalitate rapidă este creșterea prețului la kilogram către clientul român. Astfel se face că în aceste zile piețele au fost invadate de cireșe, dar de import.

Un kilogram poate ajunge să coste între 30 de lei și 80 de lei pe kilogram, ceea ce este enorm, dacă stăm să ne gândim. 60, 45 și chiar 15 lei sunt prețurile pe care le veți găsi și prin piețele din Timișoara.

Cu toate că până în 2016 s-au înregistrat creșteri masive în producțiile locale de cireșe, au crescut și importurile. De cealaltă parte, statul român a acordat subvenții foarte mici, pe alocuri chiar nu s-au mai dat deloc. De aici, din păcate, și lipsa produselor autohtone pe piață și creșterea forțată a prețurilor.