Iranul a atacat cu rachete balistice bazele militare americane din Irak. Donald Trump a făcut acum anunțul

Iranul a atacat cu rachete balistice bazele militare americane din Irak. Donald Trump a făcut acum anunțul
Iranul a atacat cu rachete balistice bazele militare americane din Irak. Donald Trump a făcut acum anunțul

Iranul a atacat două baze în Irak, care adăpostesc trupe americane,cu rachete miercuri dimineața, au informat presa oficială iraniană și oficialii americani. Astfel s-a demarat ceea ce Teheranul promisese a fi represalii pentru uciderea unui comandant iranian de top.

Iranul a atacat cu rachete balistice bazele militare americane din Irak

„Răzbunarea Gărzilor Revoluționare a început”, a declarat Corpul Gărzilor Revoluționare Islamice într-o declarație făcută public.

Oficialii americani de la Washington au spus că Iranul a tras mai multe rachete balistice asupra a două baze militare din Irak, unde sunt staționate trupele americane. Pentagonul a spus că evaluează dacă există victime printre soldații americani. Oficialii Statelor Unite au declarat că nu există indicii imediate că ar exista victime.

După atacurile de săptămâna trecută, președintele Trump, care a promis un răspuns puternic la orice atac iranian asupra țintelor americane, s-a întâlnit la Casa Albă cu principalii săi consilieri de securitate națională, printre care secretarul de apărare Mark T. Esper și generalul Mark A. Milley, președintele șefilor de stat comuni, pentru a discuta posibile opțiuni de represalii.

Donald Trump a făcut acum anunțul

Pe Twitter câteva ore mai târziu, Donald Trump a promis că va face o declarație miercuri dimineață. Unii analiști au crezut că Trump dorește să găsească o modalitate de a dezactiva criza.

„Totul este bine! Rachete lansate din Iran la două baze militare situate în Irak. Evaluarea victimelor și daunelor au loc acum. Până acum, bine! Avem, de departe, cei mai puternici și bine echipați militari oriunde în lume!”, a scris Trump pe Tweeter.

Mohammad Javad Zarif, ministrul de externe al Iranului, a făcut un anunț spunând că:

„Iranul a luat măsuri proporționale în materie de autoapărare. Nu căutăm escaladarea sau războiul, ci ne vom apăra de orice agresiune.”

Uciderea generalului Qassim Suleimani, un erou pentru iranieni, dar terorist, după spusele guvernului Statelor Unite, s-a extins într-una dintre cele mai periculoase confruntări între cele două țări în cele patru decenii de animozitate care au urmat Revoluției Islamice.

Atacul Iranului cu rachete balistice din interiorul granițelor sale la două dintre principalele baze militare în care sunt staționate multe dintre cele peste 5.000 de trupe americane din Irak a fost o escaladare semnificativă a forței care a amenințat cu aprinderea unui conflict din ce în ce mai larg în Orientul Mijlociu. De asemenea, a fost un mesaj clar din partea Teheranului că are voința și capacitatea de atac asupra țintelor americane din Irak.

Iranul a atacat cu rachete balistice bazele militare americane din Irak. Donald Trump a făcut acum anunțul
Iranul a atacat cu rachete balistice bazele militare americane din Irak. Donald Trump a făcut acum anunțul

„Este clar că aceste rachete au fost lansate din Iran și au vizat cel puțin două baze militare irakiene care găzduiesc personalul militar și al coaliției din SUA la Al Asad și Erbil”, a declarat Jonathan Hoffman, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, într-o declarație.

Presa iraniană a raportat atacurile la câteva ore după ce rămășițele generalului Suleimani au fost returnate în orașul său natal din Iran pentru înmormântare, pe fondul unei de durere și furie împotriva Statelor Unite. Procesiunea de înmormântare a fost atât de mare, încât peste 50 de oameni au murit, a informat presa de stat, forțând o întârziere a înmormântării.

Oficialii iranieni au declarat că atacurile au început la ora 1:20 a.m., ora la care generalul Suleimani a fost ucis vineri de un atac cu drone pe Aeroportul Internațional Bagdad. Unii oficiali iranieni au postat pe Twitter imagini cu pavilionul țării lor, ca replică pentru Trump, care postase, tot pe tweeter, un steag american după ce generalul Suleimani a fost ucis.

 


”Planificatorii militari iranieni au anticipat atacuri de represalii ale Statelor Unite. Principalele baze militare, petroliere și energetice au fost plasate în alertă ridicată, iar sistemele de apărare a rachetelor au fost pregătite pentru a contraataca. Oficialii iranieni l-au așteptat pe Trump să se adreseze națiunii marți seară, iar când acesta nu a făcut acest lucru, au bănuit că Statele Unite ar putea aștepta să răspundă sau să nu răspundă deloc.”, a declarat o persoană familiarizată cu planificarea.

Două persoane apropiate Gărzilor Revoluționare au spus că, în cazul în care Statele Unite nu vor ataca, Iranul va înceta atacul, dar dacă Statele Unite atacă,din nou, atunci Iranul este pregătit pentru cel puțin un conflict limitat.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI