Ion Ficior a murit: unde a decedat cel acuzat că a ucis peste 100 de români

Autor: Daniel Ștefan - 14:23, 26 sept. 2018

Torționarul Ioan Ficior a murit la vârsta de 90 de ani. El a fost acuzat de crime împotriva umanității. Ar fi cauzat moartea a 103 de oameni pe vremea comunismului.

Ioan Ficior a murit la spitalul Penitenciarului Jilava, unde era internat din cauza problemelor de sănătate.

El a primit condamnarea definitivă la 20 de ani de închisoare abia pe 29 martie 2017, după ce fusese trimis în judecată în vara lui 2014, fiind vinovat pentru moartea a 103 oameni închiși în lagărul de muncă forțată de la Periprava, de pe timpul comunismului, în perioada 1958 – 1963.

Ioan Ficior a fost cel care a condus colonia de muncă forțată de la Periprava și cel care a introdus un regim de detenție represiv, abuziv și inuman, care ar fi cauzat moartea a peste 100 de oameni.

Deținuții erau supuși la munci foarte grele, înfometați și bătuți zilnic și apoi lăsați fără asistență medicală. Cu cât mureau mai mulți deținuți, cu atât era mai mare motivul de bucurie pentru gardieni, pentru că, în felul acesta, le revenea lor mai multă hrană.

„Din probele administrate în cauză până la acest moment a reieşit faptul că regimul de detenţie aplicat de către Ioan Ficior, în perioada în care a deţinut funcţii de conducere în cadrul Coloniei Periprava, a fost unul menit să ducă la lichidarea fizică a deţinuţilor politici prin metode directe şi indirecte precum: condiţii de detenţie mizerabile şi inumane, rele tratamente; lipsa hranei adecvate; frigul extrem din barăci şi aglomerare excesivă; lipsa apei potabile care era înlocuită cu apă murdară scoasă direct din Dunăre; lipsa medicamentelor şi a asistenţei medicale sau refuzul de a acorda asistenţă medicală adecvată; aplicarea de pedepse aspre pentru abateri minore de la regulament”, au spus procurorii Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în rechizitoriu.

Pe lângă ispășirea pedepsei cu închisoare, Ioan Ficior era obligat să plătească și 310.000 de euro despăgubiri supraviețuitorilor care i-ai îndurat torturile.

Ioan Ficior a decedat la vârsta de 90 de ani și era al doilea torționar (cunoscut și încă în viață), după Alexandru Vișinescu, care a fost condamnat pentru crimele din închisorile comuniste.

Sursa: Pro Tv
DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI